Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Védenék a bankok a devizahiteleiket

2005.10.06. 09:30
Két hitelintézetnél biztosan és vélhetően még néhánynál dolgoznak már a devizahitelek árfolyamkockázatait csökkentő terméken. Az első ilyen konstrukciót néhány hete az Inter-Európa Bank vezette be, s ha sikeres lesz, jövőre továbbfejleszti azt.
A biztos követők között lesz a Budapest Bank (BB) és a CIB Bank is. A BB-nél várhatóan a jövő év első negyedében jelenik meg a termék, ám a bank ezen túlmenően a hitelezési és a számlavezetési tevékenységében is a devizahitelezést erősítené - mondta Boldis Zoltán marketing-termékfejlesztési vezető.

Azoknak is, akiknek már van hitelük

A CIB Bank - amely tavaly éppen a lakossági devizahitelezés elterjesztésében szerzett érdemeket - jelenleg vizsgálja egy ilyen termék bevezetésének lehetőségeit - tájékoztattak a hitelintézetnél. Amennyiben a CIB-nél lesz árfolyamkockázat-kezelő konstrukció, úgy azt az újak mellett a régebbi hitelfelvevők is igénybe vehetik.

Az OTP Bankról nem tudni, hogy tervezik-e az árfolyam-garanciás konstrukció bevezetését, mivel a bank csupán annyit közölt, hogy most milyen javaslataik vannak az árfolyam esetleges növekedése miatt növekvő törlesztőrészlet elviselhetőbbé tételére. Eszerint a bank azon ügyfelei, akik nemcsak lakáshitelt vettek fel az OTP-től, hanem fizetésüket is OTP-számlára utalják, az esetleges árfolyam-növekedés miatt növekvő törlesztőrészletet a bank javaslata szerint egy másik - magasabb kamatozású - hitelből, az A hitelből fizethetik ki. Másik megoldásként a jelzáloghitel futamidejének meghosszabbítását (prolongációját) javasolják.

A Raiffeisen Banktól mindössze annyi információt kaptunk, hogy jelenleg nem tudnak konkrétumokat mondani ebben az ügyben, az FHB pedig továbbra is a forintalapú kamattámogatott kölcsönök terén akarja erősíteni a pozícióját. Az Erste Bank közlése szerint rövid távú terveikben nem szerepel ilyen termék bevezetése, a K&H tájékoztatása szerint pedig jelen pillanatban nem tervezik ilyen lépés megtételét.