Emma
9 °C
26 °C

Az árfolyamgarantált devizahitel a menő

2006.04.03. 08:02
Alig több mint egy hónap alatt tízmilliárd forintnyi olyan kölcsönkérelmet nyújtottak be az OTP ügyfelei, amelyben árfolyamgarantált devizahitelt igényeltek. Pedig a bank a 166 forint/svájci frankos árfolyamat 173-ra módosította a forint gyengülése miatt.
Április 15-ig meghosszabbítja a devizaalapú lakáscélú és szabad felhasználású ingatlanfedezetű kölcsönökre meghirdetett akcióját az OTP Bank - mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója. Ezek alapján a befogadott termékek esetében a pénzintézet eltekint az értékbecslési és a közjegyzői díj felszámításától, ami a bank számításai szerint egy ötmillió forintos hitel esetén mintegy 80 ezer forint megtakarítást jelent az ügyfeleknek.

Hegedűs Éva elmondta, hogy az akció eddigi időszaka alatt jelentősen megnövekedett az érdeklődés a bank devizaalapú ingatlanfedezetű hiteltermékei iránt: a lakáshitelek esetében közel 50 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, a befogadott szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében pedig megkétszereződött az igényelt hitelösszeg.

Az igénylők között kedvező visszhangra talált a bank árfolyamgarantált hitelterméke, amelynek bevezetését jól időzítettnek minősítette Hegedűs Éva. A bank által az elmúlt másfél hónapban folyósított hitelek több mint 40 százalékát teszi ki az árfolyamgarantált hitel, a befogadás bőven túl jár már a 10 milliárd forinton. Az ügyfelek pedig a forint volatilitása miatt már érezhetik az árfolyamgarancia védelmét.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a forint jelentős gyengülése miatt a bank március 14-től a február 20-án meghatározott 166 forintos garanciamérték helyett a termékre újonnan szerződők esetében már 173 forintos svájcifrank-árfolyam felett biztosít védelmet a forintgyengülés ellen. Az ügyvezető igazgató szerint a lakossági hitelek állománybővülésének túlnyomó többségét ebben az évben is a devizahitelek fogják jelenteni, ezért még ebben az évben több olyan szolgáltatással megjelennek, amely tovább növeli az OTP Bank devizahitelezésben betöltött piaci szerepét.