Gerzson
-3 °C
2 °C

Adótitkok megszerzését segíti az e-adózás

2006.02.28. 13:20
Miközben az adótörvények egyre több vállalkozásnak teszik kötelezővé az elektronikus adózást, a rendszer számos visszaélésre ad okot. Bár ez bűncselekmény, bárki megteheti, hogy egy általa választott cég elektronikus ügyintézőjének adja ki magát, és így hozzáférhessen annak a vállalkozásnak az adataihoz. Az APEH szerint ez "nem reális veszély", viszont elismerik: nem tudják ellenőrizni a regisztrációk valódiságát.
Az elektronikus adóügyintézési rendszer nagyban megkönnyíti az ipari kémek és a versenytársaik belső titkaira, például adóügyeire kíváncsi üzleti szereplők dolgát. Ma bárki bármilyen vállalkozás elektronikus ügyintézőjeként tudja magát regisztrálni, az erről szóló meghatalmazás valódiságát ugyanis az APEH nem tudja ellenőrizni.

Az APEH hárít

A jelenlegi szabályok szerint a társas vállalkozásoknak magánszemélyeket kell meghatalmazni az elektronikus adóügyintézésre, mivel az e-adózás rendszerébe csak megánszemélyek regisztrálhatják magukat. Ők viszont bármilyen cég nevében eljárhatnak, ugyanis a meghatalmazás valódiságát az adóhivatal - a Népszabadság információi szerint - nem tudja ellenőrizni. A napilapnak Szikora János APEH-elnök ismerte el, hogy meghatalmazó aláírásának valódiságát nem tudja ellenőrizni az adóhivatali rendszer.

Bár tény, hogy ha valaki más nevében állít ki meghatalmazást, azzal magánokirathamisítást követ el, a megszerezhető üzleti információk miatt esetenként érdemes lehet vállalni ezt a kockázatot. Regisztrált ügyintézőként betekinthet az őt "meghatalmazó" cég bevallásaiba, adófolyószámlájának egyenlegébe, ami az üzleti hírszerzésben komoly értékeket jelenthet. Ráadásul ha valaki nem végez érdemi tevékenységet - például nem rendelkezik az egyes adónemek közötti átvezetésről -, hanem csak a meglévő adatokat böngészi, akkor elenyésző az esélye a lebukásának.

A magánszemélyek is kockáztatnak

Nemcsak a társas vállalkozások, hanem az adózásukat és annak elektronikus ügyintézést a könyvelőjükkel bonyolító magánszemélyek számára is kockázatos kaland a regisztráció. Az adóbevallásokat ugyanis a könyvelők általában az adózók személyes felhasználói nevével és jelszavával adják be, mivel meghatalmazottként a téves adatközlés esetén ők, és nem az adózók lennének a felelősek.

Ez azért jelenthet adatvédelmi problémát, mert az elektronikus ügyintézésre alkalmas azonosítót nemcsak adóügyekben, hanem egyéb közigazgatási eljárásokban, például okmányok (útlevél, lakcímkártya, jogosítvány) igényléséhez is lehet használni. A hatóságok álláspontja szerint az azonosító illetéktelen felhasználásból eredő következményekért annak a tulajdonosa lesz felelős, így azokat elvileg bizalmasan kell kezelni, így a könyvelőnek sem lenne szabad kiadni.

'Nem reális veszély'

Az adóhivatal korántsem látja ilyen tragikusan a helyzetet. Az Index kérdéseire az APEH sajtóosztályán azt közölték, az adóhivatal "nem tartja reális veszélynek", hogy bárki bármely cég "meghatalmazottjaként" regisztrálja magát és így hozzáférhet a vállalkozások adataihoz. Az adóhivatal szerint az, aki ilyet tesz, "legalább magán okirat hamisítás bűncselekményét követi el", aminek a nyomai és "az elkövető adatai" visszakereshetők a rendszerben.

Kérdés persze, hogy mikortól válik egy cég vagy az APEH számára gyanússág, hogy illetéktelenek is regisztrálták magukat e-ügyintézőként. Amíg ugyanis nem, addig aligha várható, hogy az adóhivatal elkezdjen vizsgálni egy-egy meghatalmazást, bár az APEH-sajtó közlése szerint "az adóhatóság az adatvédelem teljes körű biztosítása érdekében minden olyan jelzést, észrevételt megvizsgál, amely bárminemű visszaélésre adhat lehetőséget".