Mátyás
-6 °C
1 °C

Kudarcba fulladhat az e-adózás

2006.03.06. 07:57
Bár már egy hónap sincs hátra a havi elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás megkezdéséig, úgy tűnik, teljes a felkészületlenség a szereplők körében - írja a Világgazdaság. A vállalkozások nagy részének még az infrastrukturális feltételei sincsenek meg, de az is kétséges, hogy az adóhatóság képes lesz kezelni az egyszerre rázúduló hatalmas adattömeget.
Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a vállalkozásoknak a hamarosan, két részletben induló havi elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás miatt - írja a Világgazdaság. Nemcsak a növekvő adminisztrációval kell számolniuk, hanem - főként a kisebbeknek - alkalmassá kell tenniük technikai infrastruktúrájukat is.

A hatályos adótörvény szerint a tízezer legnagyobb és a kiemelt adózóknak, továbbá a havi és negyedéves adóbevallásra kötelezett adóalanyoknak áprilistól havonta kell elektronikus úton teljesíteniük az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket (ez május 12-i határidőt jelent) a magánszemélyeknek kifizetett juttatásokkal kapcsolatban. A többi 1,1-1,2 millió munkáltatónak 2007-től lesz kötelező belépni a rendszerbe, ám önkéntes alapon most is áttérhet a havi e-bevallásra.

Piaci felmérések szerint a magyarországi vállalkozások felső 50 ezres táborába tartozó cégek (őket érinti első körben a változás) közül mindössze négyezernek van meg az e-bevallást komplexen kezelő vállalatirányítási rendszere. További 26 ezer cégnek van az eljárást valamilyen módon segítő ügyviteli alkalmazása, 20 ezer társaságnak viszont egyáltalán nincs ügyviteli szoftvere.

150-200 ezer forint alatt nem ússzák meg

Az egyre sürgetőbb felkészülés ráadásul pénzbe kerül: különösen a kisebb cégek és könyvelővállalkozások számára jelenthet többletkiadást a mostani állapothoz képest a váltás, hiszen ennél a két csoportnál a jelenlegi technikai háttér nem feltétlenül alkalmas a hamarosan elinduló rendszerbe való bekapcsolódásra - mutat rá Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Zara szerint egyszeri kiadásként operációs rendszerrel együtt egy számítógép beszerzése 150-200 ezer forint körüli összeggel terhelheti az adott vállalkozás vagy könyvelő kasszáját. Emellett pedig a megfelelő sávszélességű internet-előfizetést nem lehet megúszni havi 10 ezer forint alatt.

A kormányzat szemlátomást kompenzáció nélkül terheli rá az érintettekre ezeket a költségeket. Jól demonstrálja ezt az is, hogy három szakmai szervezet, az adókamara, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete és a Magyar Könyvelők Egyesülete múlt év végén létrehozta a Könyvelők Fórumát, amely a könyvelővállalkozások részére harcolt a szükséges technikai eszközök beszerzését enyhítő adókedvezményért, ám az igény süket fülekre talált.

Az adószakértő azt tanácsolja, hogy akinek nem kötelező májusban csatlakoznia a havi e-bevalláshoz, az ne lépjen be önként a rendszerbe. Érdemes ugyanis a többletmunkától a kötelező csatlakozás határidejéig "távol tartania" magát a cégnek.

Probléma az adótitokkal is

Az Index a múlt héten hívta fel arra a figyelmet, hogy az elektronikus adózással kapcsolatos szabályok akár az adótitok sérüléséhez is vezethetnek. A rendszer ugyanis számos visszaélésre ad okot akár a társaságok, akár az egyéni vállalkozók e-adózásakor.

A jelenlegi szabályok szerint a társas vállalkozásoknak magánszemélyeket kell meghatalmazni az elektronikus adóügyintézésre, mivel az e-adózás rendszerébe csak megánszemélyek regisztrálhatják magukat. Ők viszont bármilyen cég nevében eljárhatnak, ugyanis a meghatalmazás valódiságát az adóhivatal nem tudja ellenőrizni. A problémáról az APEH azt közölte az Indexszel: "nem tartja reális veszélynek", hogy bárki bármely cég "meghatalmazottjaként" regisztrálja magát és így hozzáférhet a vállalkozások adataihoz. Az adóhivatal szerint az, aki ilyet tesz, "legalább magán okirat hamisítás bűncselekményét követi el", aminek a nyomai és "az elkövető adatai" visszakereshetők a rendszerben. A teljes cikkünk >>

Még nincsenek végleges nyomtatványok

Már csak azért is érdemes kivárni, mert - mint arra Biber Attila, a Microsoft Magyarország Kft. üzletágvezetője figyelmeztet a lapban - néhány héttel az e-bevallás éles indulása előtt még az adatszolgáltatási dokumentumok végleges formátumai sincsenek meg az APEH-nél. Ezek pedig feltétlenül kellenének ahhoz, hogy a szoftverfejlesztő cégek időre eljuttassák a szükséges programmódosításokat az üzleti szoftvereket használó vállalatokhoz.

Az adatkör évenkénti változása rengeteg időt és anyagi erőforrást emészt fel. Speciális nyomtatványkitöltő szoftverrel mindenki elkészítheti elektronikus bevallását, kérdés, mennyire automatizálható folyamat. A cégek többsége által használt ügyviteli rendszereknél ez könnyebb lehet, ám a vállalatirányítási rendszerek ügyfélre szabott megoldásokat tartalmaznak, ezeknél a változtatások átvezetése ügyfelenként eltérő lehet.

Az APEH sem fogadókész

Problémát jelent az is, hogy meglehetősen bonyolultra sikeredett az e-bevallási rendszer, ráadásul ma még az adóhivatal informatikai rendszere sem teljesen fogadókész - mondja Takács Tibor, a Revolution Software könyvvizsgálója. A zökkenőmentes adatszolgáltatás szempontjából az sem szerencsés, hogy az újfajta elektronikus rendszerre év közben kell áttérni. Takács szerint még aggályosabb lesz a helyzet jövőre, amikor a teljes vállalkozói kör számára kötelezővé válik az e-bevallás. Az egyéni vállalkozásoknak ajánlott Teleház rendszer ugyanis nem alkalmas az adatok bizalmas kezelésére.

A Takácséhoz hasonló véleményen van Ocskay Szilárd, a Nexon Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint a havonta keletkező több tíz megabyte-nyi adat küldése és fogadása a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem csak a bérügyvitel erőpróbája lesz, hanem a cégek informatikai lehetőségének, valamint az APEH informatikai fogadóképességének is.