Szilárda
-4 °C
3 °C

Megfúrták az easyJet ferihegyi terveit

2003.09.24. 08:52
Légügyi szakértők szerint komoly fejfájást okozna a Malévnak, ha a két legnagyobb fapados légitársaság, a Ryanair és az easyJet Magyarországra jönne. A Ryanair egyelőre nem készül Budapestre, az easyJet terveit pedig megfúrták.
A fapados légitársaságok megjelenése kapcsán a légügyi szakértők úgy vélik, hogy a Malévnak az okozna komoly fejfájást, ha a piac két jelentős cége, a Ryanair és az easyJet jelenne meg Magyarországon.

Nem jön a Ryanair sem

A Napi Gazdaság információi szerint a Ryanair nem készül Budapestre, az easyJet viszont szemet vetett Ferihegyre, s a magyarországi bázissal hat gépet üzemeltetne. Ez azonban már a szakértők szerint is fejtörést okozna a magyar légitársaságnak - vélhetően emiatt feneklettek meg a tárgyalások a magyar légügyi hatóságokkal.

A szlovák diszkont-légitársaság, a SkyEurope november 14-től Budapestről Londonba és Párizsba, december 15-től pedig Zürichbe és Milánóba indít naponta járatokat. A társaság valamennyi járatára - repülőtéri illeték nélkül - 5990 forintért lehet legolcsóbban jegyet venni, a legmagasabb ár pedig 59 900 forint.

Horvátországba is visz SkyEurope

A cégvezetők arra számítanak, hogy éves szinten legalább kétszázezren veszik igénybe a Budapestről induló légijáratokat. A tervek szerint a jelenlegi 14 mellett később újabb célállomásokra is szállíthat utasokat a társaság, jövő nyáron például már Horvátországban is landolhatnak a Budapestről induló gépek - tette hozzá Christian Mandl, a másik alapító. A 2002 februárjában alapított szlovák társaság napjainkig több mint 150 ezer utast szállított, egyebek között Szlovákiában e cég gépén repült a pápa is.

Székely Zoltán, a közlekedési tárca főosztályvezető-helyettese a napilapnak elmondta: a SkyEurope hazai működésének beindításához szükséges engedélyezési eljárás még folyamatban van, a hiányzó iratok pótlását követően történhet meg a légitársaság kijelölése.

A kétoldalú légiközlekedési egyezmények szigorú előírásokat és időkorlátokat tartalmaznak a megállapodásokon alapuló engedélyek beszerzésére és kiadására - jegyezte meg Székely, aki hozzátette, hogy erről a SkyEurope vezetőit is időben tájékoztatták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!