György
14 °C
24 °C

Megjött az easyJet is

2004.04.29. 10:20
Az easyJet diszkont légitársaság az európai uniós csatlakozás első napjától kezdődően a londoni Luton repülőtérre indít járatokat Budapestről. Ezzel Európa legnagyobb fapados légitársasága is megjelent a magyar piacon.
Az easyJet, Európa vezető diszkont légitársasága, és egyben a kontinens harmadik legnagyobb légi utasszállító vállalata, 2004. május elsején indítja első magyarországi járatát - tájékoztatta a cég az Indexet. A fapados légitársaság 25,99 eurótól kínál utakat a London melletti Luton repülőtérre. A cég magyarországi jelenlétének megerősítése érdekében júniustól Berlinbe, szeptembertől pedig Dortmundba is indít járatokat.

A Budapest-London/Luton járatokon az easyJet 108 ezer helyet biztosít majd, és az előzetes becslések szerint 90 ezer utas veszi majd ezt igénybe. "A cég más európai országokban szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy egy diszkont légitársaság beindítása nemhogy csökkenti más légitársaság utasainak számát az adott útvonalon, hanem jelentős forgalomnövekedést eredményez a piacon" - mondta Yannis Capodistrias, az easyJet Görögországért, Olaszországért, Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Az easyJet Európa-szerte az alábbi országokban 153 útvonalon, 44 kiemelt légikikötőbe indít járatokat. Stelios Haji-Ioannou 1995 novemberében alapította a céget - családja ma is a legnagyobb részvényesként van bejegyezve. Ezt követően az easyJet jelentős fejlődésen ment keresztül. A luton-i bázisról eredetileg két Boeing 737-es indult Glasgow-ba és Edinburgh-ba. Nemrég a vállalat öt vadonatúj Boeing 737-700-as, illetve a 15 Airbus 319-es beszerzéséről kötött megállapodást, így az easyJet repülőgépeinek száma a nyár folyamán kilencvenre emelkedik.