Szilárda
-4 °C
2 °C

E-bevallás: egy helyben topogás

2006.09.14. 08:17
Januártól csak elektronikus vállalkozói bevallásokat fogad az APEH, de a legkisebb vállalkozások támogatásáról szóló szakmai anyagok még nem készültek el.

Egy helyben áll az elektronikus adóbevallás ügye: a legkisebb vállalkozások problémájának megoldása még mindig várat magára, márpedig a jogszabályok értelmében néhány hónap múlva teljessé válik a rendszer. Mint ismert, januártól minden kifizetőnek, munkáltatónak havonta elektronikus úton kell adóbevallást benyújtania a magánszemélyeknek kifizetett juttatásokról.

A szakmai szervezetek többször is egyeztettek a szaktárcával, hogy milyen módon juthatnának támogatáshoz azok a könyvelők, könyvelőirodák, amelyek segítenének az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek az e-bevallás elkészítésében. Még nem kaptak írásbeli anyagot a lehetséges megoldásról a szakmai szervezetek - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az egyeztetéseken részt vett szakértő reméli, hogy a kormányzat nem "mismásolja" el az ügyet, ám tart attól, hogy ha születik is megoldás, akkor már késő lesz. Éppen emiatt szorgalmazták korábban szakemberek, hogy a szükséges jogszabály legkésőbb szeptember közepére szülessen meg.

Eddig egyébként két lehetőség merült fel. Az egyik változat szerint a könyvelők normatív alapon kapnának támogatást (vagyis a kormányzat lényegében átvállalná a könyvelők díját), a pénzhez pedig utófinanszírozással, havonta vagy negyedévente jutnának hozzá. A másik verzió szerint a könyvelők számára pályázati rendszert írnának ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!