Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyeztetés az e-bevallásról

2006.08.01. 08:33
Kedden újra terítékre kerül a januártól teljessé váló havi elektronikus adóbevallás ügye. A két hónappal ezelőtt lezajlott konzultáció folytatásaként egyeztetést tartanak a PM illetékesei és a szakmai szervezetek a feladatokról, értesült a Világgazgaság.
A megbeszélés egyik fő témája az lesz, hogyan lehetne megoldani azoknak a munkáltatóknak, vállalkozásoknak a problémáját, amelyeknek 2007 elejétől át kell térniük az elektronikus havi adóbevallásra, de önmaguktól erre nem lennének képesek.

Ez a kérdés a legutóbbi tanácskozáson is szóba került, de pont nem került az ügy végére. A tárca korábbi terveivel összhangban abban gondolkozik, hogy pályázatot írnak ki a könyvelőirodák részére. Minden kistérségben lenne egy könyvelőiroda, amely a pályázaton nyert összeg ellenében elkészítené és elküldené azoknak a mikrovállalkozásoknak a bevallását, amelyeknek a technikai feltételei ezt nem teszik lehetővé, így az említett vállalkozások mentesülnének az elektronikus adóbevallás teljesítése okozta pluszterhektől, tájékoztatta a gazdasági lapot a szakminisztérium.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint azonban szerencsésebb lenne, ha azok az irodák nyerhetnének támogatást, amelyeknek a segítségére igény van, függetlenül attól, hogy egy meghatározott földrajzi egységben (mint például egy kistérségben) hány ilyen könyvelőcég van. A szakember úgy véli, a szakmai kontroll érvényesülése miatt célszerű lenne feltételül szabni, hogy az adott iroda tagja legyen a Könyvelők Fórumát létrehozó három szervezet (az adókamarán kívül a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, illetve a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete) egyikének.

Közben a május 12-én debütált havi elektronikus adóbevallással összefüggésben folyik a mulasztók bírságolása, illetve a januártól az új rendszerbe belépni kötelezettek tájékoztatása. Mint ismert, az első körben mintegy ötvenezer cégnek kellett áttérnie a magánszemélyeknek kifizetett juttatásokkal kapcsolatban előírt, elektronikus úton történő havonkénti adóbevallásra, illetve az adatszolgáltatás ilyen módon való teljesítésére. Ebből a csoportból még 1299-en nem regisztráltatták magukat az okmányirodáknál - ez szükséges a rendszerbe való belépéshez. Esetükben megindult a büntetés - tudta meg a Világgazdaság Nagy Józseftől, az APEH főosztályvezetőjétől.

A mulasztás "ára" félmillió forintra rúghat. Az állami adóhatóság azoknál a vállalkozásoknál azonban eddig eltekintett a bírságolástól, amelyek technikai ok miatt hibásan vagy késedelmesen küldték el a bevallást. Érdekesség, hogy az első körbe soroltakon kívül - leszámítva az említett 1299 kifizetőt, munkáltatót - a rendszerbe önként belépett adóalanyok száma megközelítette a 33 ezret.

A többi adózó értesítése is zajlik. Eddig hozzávetőleg 900 ezer levelet küldött ki az APEH az elektronikus adóbevallásra még át nem tért, de januártól arra kötelezettek adózóknak, és még 300 ezren kapnak értesítést a hivataltól. Abban az adóhatóság az okmányirodai regisztráció időpontjára tesz javaslatot az egyenletes leterheltség szem előtt tartásával. Arra kérik az érintetteket, hogy legkésőbb szeptemberig bonyolítsák le az adóbevallásukat elkészítő, elküldő személy regisztrációját az okmányirodánál. A mostani felhívólevelet azután egy felszólítólevél követi majd, előreláthatólag november első felében: azok számíthatnak erre a második levélre, akik addig nem esnek túl a regisztráción, mondta Nagy József.

Mint emlékezetes, az adócsomag néhány ponton megváltoztatta a havi elektronikus adóbevallás szabályait. Ennek részeként szeptember 15-től az adózó állandó meghatalmazottja vagy megbízottja mentesül a mulasztási bírság alól, ha bizonyítja, hogy a bevallás késedelmes benyújtása "az ő érdekkörén kívül eső okra vezethető vissza.