Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jön az életbiztosítással kombinált autóhitel

2006.10.11. 10:39
Életbiztosítási fedezet, adó-visszaigénylés, a hagyományos hitelnél jóval kisebb THM – a CLB Független Biztosítási Alkusz kezdeményezésére létrejött termék többek között ezen előnyöket kínálja az autót vásárlók számára.

A könnyített autóhitel kombinált terméknek tekinthető, hiszen a gépjármű hitelszerződéshez egy speciális élet- és balesetbiztosítási szerződés kapcsolódik. Az ügyfél egy csökkentett törlesztő részletet fizet, ami annak köszönhető, hogy - a finanszírozási feltételeknek megfelelő - újonnan kötött életbiztosítást a finanszírozó elfogadja fedezetként. Az ügyfél által befizetett életbiztosítási díjakat befektetik, így nemcsak tragédia esetén biztosítja a családnak az autóhoz jutást, hanem alapesetben a biztosítás lejárati összegének a finanszírozó követelését meghaladó része az ügyfelet illeti meg.

A finanszírozási szerződés megkötésekor lehetőség van legfeljebb kettő, az adós vagy közeli hozzátartozója nevén lévő, már meglévő életbiztosítás fedezetként történő bevonására is. A meglévő életbiztosítás akkor fogadható el fedezetként, ha legalább három éve kötötték, valamikor kifizetés várható belőle, klasszikus vegyes vagy unit-linked biztosítás, hitelfedezeti záradék nincs bejegyezve, s biztosítási díjhátralékban sincs a leendő vásárló. Meglévő életbiztosítás bevonása esetén az ügyfél egyrészt csökkenti a gépjármű hitelre fordított havi költségét, másrészt a finanszírozónál kedvezőbb hitelbírálat alá esik, hiszen pótlólagos fedezetet biztosít a finanszírozáshoz.

A hitel igényelhető a hagyományos finanszírozáshoz hasonlóan, forint, euró és svájci frank alapon, új és használt, személy- és kishaszon-gépjárművekre egyaránt. A hitelszerződés futamideje 36 hónaptól akár 120 hónapig terjedhet, és a hitel bármikor előtörleszthető. A hitelszerződéshez kapcsolódó, újonnan kötött életbiztosítás tartama minimum 120 hónap, hiszen a magánszemély csak ebben az esetben jogosult adókedvezmény igénybevételére. Az életbiztosítási adókedvezmény az éves befizetett biztosítási díj 20 százaléka, de maximum évi 100 ezer forint. A tíz éves életbiztosítási tartamnál ráadásul az életbiztosítás lejárati szolgáltatását nem terheli a 20 százalékos kamatadó sem.

Amennyiben a tartam alatt az ügyfél a megtakarítását az életbiztosításba rendkívüli díjként befizeti, akkor ahhoz is kamatadó mentesen juthat hozzá lejáratkor. Az újonnan megkötött biztosítás havidíját úgy állapítják meg, hogy a biztosításban összegyűlt összeg fedezetet nyújtson a hitel utolsó, kiemelt részletének kifizetésére a hitel futamidejének végén. A megállapított életbiztosítási díj a finanszírozási futamidő alatt nem csökkenthető. A CLB tervei szerint a későbbiekben több finanszírozó és több biztosító termékei közül is választhat a vásárló.

A terméket magánszemélyek vehetik igénybe, előnyeit a meglévő életbiztosítással, valamint a visszaigényelhető személyi jövedelemadóval rendelkezők élvezhetik.