Viola
-6 °C
-2 °C

Mi a fenének kéne sorban állni?

2007.05.23. 09:16
Az internet elterjedésével egyre többen igyekeznek kihaszálni, hogy gyorsan és egyszerűen intézhetik pénzügyeiket. Cikksorozatunk előző részeiben a biztonságos netbankolást, a kártyás fizetést, illetve az egyszerű pénzküldési (mikrofizetési) módszereket mutattuk be. Megjelentek olyan szolgáltatók is, amelyek kifejezetten a közüzemi számlák kifizetését könnyítik meg. A lényeg, hogy gyorsan, egyszerűen, sorban állás nélkül fizethetünk egyetlen kattintással.

Az ebpp (electronic bill presentment and payment, vagyis elektronikus számlabemutatás és -fizetés) szolgáltatások lényege, hogy a számlák és készpénzfizetési megbízások nem papírra nyomtatva, postán keresztül jutnak el az ügyfelekhez, és nem is a megszokott módon fizetik ki azokat. A számlákat elektronikus formában, elektronikus aláírással, a kiállítás időpontját hitelesítő bélyeggel küldik el a szerződött ügyfeleknek, akik neten fizethetnek. Így azok igazolásként bármely hivatalos szerv előtt bemutathatók.

Olcsó és gyors

Milyen előnyökkel járnak ezek a szolgáltatások? Az ügyfeleknek díjtalan a regisztráció, és a szolgáltatás igénybe vételéért sem kell fizetni. Kényelmesen fizethetik be a közüzemi számláikat, megszabadulnak a postai sorban állástól, időt takarítanak meg. A számlákat bárhol meg lehet nézni és bárhonnan be lehet fizetni, hiszen csak netkapcsolat kell hozzá. Így nyaraláskor sem maradunk le a fizetési határidőről. A posták vagy bankok nyitva tartásához sem kell igazodni, ha ahhoz van kedvünk, akár éjjel is kifizethetjük a gázt. Az elektronikus számlákat megőrzik, a redszerben könnyen kereshetők.

Magyarországon három ilyen szolgáltató működik, a Távszámla.hu, az EBPP.HU és a Díjnet.

A szolgáltatások használata egyszerű, csak regisztrálni kell a rendszerbe, majd annál a számlakibocsátónál is, amelynek a számláit elektronikusan szeretnénk kezelni. Új számlák érkezéséről ezek után emailben értesül az ügyfél. Akkor is kap emailt, ha közeleg a határidő, így egyszerű mindig időben fizetni. Ezt több módon lehet. A legegyszerűbb, ha csoportos beszedési megbízást adunk, ebben az esetben a lakossági bankszámlát terhelik. Lehet egyedi utalással is, a megadott számlaszámra az ügyfél átutalja a szükséges összeget.

Hárman vannak

A legelső ilyen szolgáltató Magyarországon a Távszámla volt, ezzel az összes T-Csoporthoz tartozó valamennyi szolgáltató (T-Com, T-Online, T-Kábel, T-Mobile, T-Systems) által kibocsátott számlát lehet rendezni az interneten.

Egy éve alakult az EBPP.HU, jelenleg a Fővárosi Vízművekkel, az Externet Kft.-vel, az OTP Garancia Biztosítóval, a Generali-Providencia Biztosítóval és az Index csoporthoz tartozó Indafonnal állnak szerződésben. Háromféle módon egyenlíthetik ki számláikat a regisztrált ügyfelek: klasszikus kártyás fizetéssel, csoportos beszedési megbízással, netbanki utalással. Csoportos beszedési megbízást jeleneg csak az OTP Bank ügyfelei adhatnak. Azért a korlátozás, mert egyelőre csak az OTP szerződött a szolgáltatóval, nyilatkozta az Indexnek Lantai Csaba, az EBPP szolgáltatói és marketing vezetője. Várhatóan még az idén több hitelintézet csatlakozik a rendszerhez.

Április elején indult a Díjnet. Jelenleg azoknak a szolgáltatásoknak a számlái szerepelhetnek a rendszerben, amelyeket a Díjbeszedő Holding Zrt. számláz közüzemi szolgáltatók megbízásából, illetve saját hatáskörben. Kiemelt partnereik a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, a Fővárosi Gázművek és a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. De önkormányzatok, telekommunikációs cégek, társasházak is szerződtek a Díjnettel. A tervek szerint más szolgáltatók is bekapcsolódnak a rendszerbe a közeljövőben.

Mindent egy helyen

A rendszerbe tehát nemcsak közüzemi szolgáltatók csatlakozhatnak. Példaként az Indafont említenénk. Ez olyan telefonszolgáltatás, amellyel saját rendszeren belül ingyen hívhatják egymást az ügyfelek, külső hálózatok (itthoni és külföldi) pedig kedvezményes percdíjakkal tárcsázhatók. Az indafonos ügyfelek egyenlegeiket az EBPP.HU szolgáltatón keresztül tölthetik fel, magyarázta Lantai Csaba. A szolgáltatókhoz csatlakozhatnak önkormányzatok, akiknél a különböző adókat tudjuk online kifizetni. Vagy társasházak, hogy a közös költséges csekkel se kelljen sorban állni. A cél, hogy minél több szolgáltatóval kössenek szerződést, így az ügyfelek egy helyen tudják kifizetni összes számlájukat.

A számlakibocsátóknak is megéri szerződést kötni az ebpp-szolgáltatókkal. Azzal, hogy elektronikusan, és nem papíron küldik ki a számlákat, csökkennek a költségek. Könnyebben áttekinthetővé válnak pénzügyi folyamataik, lerövidül az ügyintézés, hiszen a számlát azonnal megkapja az ügyfél, fizetéskor pedig a pénz rögvest megjelenik a számlakibocsátónál. Ezenkívül lehetőség van kiemelt szintű szolgáltatásokra, például ügyfelekre specializált marketingre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!