Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyarország az EBRD favoritja

2003.11.19. 08:39
Az EBRD gazdasági reformokra adott bizonyítványa alapján az egykori szocialista országok közül Magyarország a listavezető, Türkmenisztán az utolsó.
A kelet-közép-európai országok, valamint az egykori szovjet tagköztársaságok a világ leggyorsabb növekedési ütemmel büszkélkedő gazdaságai között lesznek 2004-ben - állapítja meg a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves jelentése. A pénzintézetet két évtizede alapították abból a célból, hogy segítse e térség 27 államának piacgazdasági átalakulását. Willem Buiter, az EBRD vezető közgazdásza a jelentést tartalmazó könyv bemutatóján elmondta, hogy becslésük szerint a térség egészében a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékkal bővül jövőre, ugyanannyival, mint az idén.

Az átlagosnál gyorsabb növekedési ütemet jósolnak az egykori szovjet tagköztársaságoknak, a FÁK-államoknak, amit az orosz gazdaság bővülése biztosít. Kelet-Közép-Európában az ez évi 3,3-ről 4,2 százalékra gyorsul a GDP növekedése, de erre Buiter szerint nagy szüksége is van az EU-hoz jövő májusban csatlakozó nyolc országnak, ha minél előbb el akarják érni a jelenlegi tagállamok egy főre jutó GDP-átlagát.

Túl nagy hiány

Magyarországon a tavalyi 3,3 után idén 3 százalékos GDP-bővülést vár az EBRD. Az utóbbi években néhány országban az állami kiadások adtak lendületet a növekedésnek, de ennek az az ára, hogy több államban is olyan mértékűre duzzadt a költségvetési hiány, ami akadályozza az eurózónába történő gyors belépést - állapítja meg a jelentés. Idén Csehországban a költségvetési hiány a GDP 8,3, Lengyelországban 6,9, Magyarországon 5,5 százaléka, ezért pénzügyi kiigazításra van szükség, amit megkönnyít, hogy a globális fellendülés folytán már kevésbé kell támaszkodni a belső keresletre, hiszen az export könnyebben növelhető.

36-ból 34 pont

Az EBRD favoritja a gazdaság kilenc vizsgált területének reformjára adott osztályzatok alapján Magyarország, amely a lehetséges 36-ból 34 pontot szerzett meg. Magyarország a legmagasabb, négyes osztályzatot hét kategóriában kapta meg, csak a kormányzati és vállalati szerkezetátalakítás, illetve a versenypolitika közepes az EBRD bizonyítványában. Csehországnak 32, Lengyelországnak 31, Szlovákiának 30 pontja van, míg a lista sereghajtója Türkmenisztán 12 ponttal.

A jelentés ugyanakkor figyelmeztet, hogy Magyarországon az utóbbi egy évben drámaian csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke, amely tavaly már csak a GDP 1 százalékát tette ki a 2001-ben mért 4,4 százalékkal szemben, s az idei első félévben 2 százaléknak megfelelő nettó kiáramlás volt.