Béla
12 °C
27 °C

Mikor lesz rendben a magyar gazdaság?

2006.11.14. 08:18
Idén is Magyarország kapta a legjobb osztályzatokat a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól - írja a Népszabadság. Az EBRD a tágabb értelemben vett kelet-európai térség gazdasági átalakulási folyamatáról hétfőn adta ki éves jelentését. A dokumentum 29 kelet-európai és közép-ázsiai ország éves haladását elemzi.

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2006-ra kiemelkedő, 6,2 százalékos gazdasági növekedést vár a működési területéhez tartozó országokban - írja a Népszabadság. A szervezet átalakulási jelentése szerint a gyarapodás legfontosabb hajtóereje a hazai fogyasztás, ezért az EBRD szakértői óvják a térséget az önelégültségtől.

A lap által idézett jelentés szerint költségvetési téren hazánk teljesít a legrosszabbul a vizsgált országcsoportban. Magyarország számára a legfontosabb kihívás most a kormányprogram szigorú végrehajtása, még ha a reform nem is ígérkezik kellemesnek - mondta a Népszabadságnak az EBRD közgazdásza. Zbigniew Kominek a költségvetési egyensúly helyreállításához elengedhetetlennek nevezte a befektetői bizalom visszaszerzését, valamint megjegyezte: az adóemelések kedvezőtlenül hathatnak a versenyképességre.

Központosított önkormányzatokat

Kominek mindenekelőtt az egészségügyben várja a kiadások csökkentését, ahol több fogyasztói hozzájárulást lát szükségesnek. A bank támogatja az önkormányzatok tevékenységének részleges központosítását. Pozitív fejleménynek tekinti a MÁV átalakítására irányuló lépéseket, a szociális juttatások céltudatosabb elosztásának, a rokkantsági jogosultság szűkítésének és az egyetemi tandíjak bevezetésének a tervét.

A szakember, aki a nyugdíjreform figyelmen kívül hagyásával (ESA95 szabvány szerint) idénre a GDP 8,6 százalékára rúgó költségvetési hiányt jósol, ambíciózusnak tartja a 2011-1013-as eurócsatlakozási tervet. Ugyanakkor úgy látja, 2009-re ismét jó vágányon halad majd a magyar gazdaság. A következő két év ugyanakkor nehéz lesz: a szigorító intézkedések miatt emelkedik az infláció, és az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok közül nálunk lesz a legalacsonyabb a növekedés.

A londoni székhelyű bank egyébként a közép-kelet-európai és a balti országokban a gazdaság 5,3 százalék körüli bővülését várja idén. Annak veszélyére is figyelmeztetnek, hogy a háztartásokat egyre jobban csábítja hitelekhez való könnyű hozzájutás, ami a magas energiaárakkal párosulva inflációs nyomást eredményezhet. Eközben ráadásul az OECD országok emelkedő jegybanki kamatai elvihetik a befektető figyelmet a felzárkózó piacokról.