Eleonóra
-1 °C
2 °C

EBRD: Hiányzik az átfogó reformelképzelés

2006.11.28. 12:03
Magyarország növekedési teljesítménye elmarad a szomszédos országokétól, és jövőre az infláció is itt lesz a legmagasabb - állapítja meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank legfrissebb kiadványa. Az EBRD Transition Reportja szerint a legnagyobb fiskális kihívásokkal hazánknak kell szembesülnie a régióban.

Magyarország számára a legfőbb kihívás az államháztartási egyensúly helyreállítása, valamint a költségvetési kiadások szintjének csökkentése, állítja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Ezekre a lépésekre elsősorban a befektetők bizalmának visszanyerése érdekében van szükség.

A gazdaságnak a hosszú távú versenyképesség szempontjából fontos, hogy a közigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban a kormány gyorsan végrehajtsa a reformokat. Ezzel kapcsolatban a fejlesztési bank lát biztató jeleket, erre utal az a megfogalmazásuk, hogy "az irány jó, de nem ismerjük a részleteket, illetve nem látunk koherens, átfogó reformelképzelést".

Ezt a véleményt jól tükrözi a részletes értékelés is. A szervezet az egészségügyben a formális hozzájárulás fizetését, az állami gyógyszerkiadások mérséklését és a betegellátó rendszer hatékonyságának növelését tartja fontosnak. Utóbbit az EBRD többek között privatizációval képzeli el. Az oktatásban a tanuló-tanár arány OECD-átlaghoz való közelítését, míg a felsőoktatásban a tandíj bevezetésát és a rendszer piaci igényekhez történő igazítását sürgeti.

A növekedést meghatározó tényező az is, hogy a szolgáltatószektor, valamint a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek súlya növekedjen, a munkaerő-piaci aktivitás javuljon. Az EBRD utóbbival kapcsolatban az élőmunka költségeinek mérséklését tartja fontosnak, és általában is a vállalkozásösztönzésben látja a növekedés egyik alapját.