Endre, Elek
16 °C
28 °C

Veresnek fáj, hogy nem Surányi lesz a befutó

2008.03.19. 16:14
Az elnöki utódlásról és az amerikaiak által szorgalmazott osztalékfizetésről folyó vita megkérdőjelezi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jövőjét, írja a Financial Times, amely szerint Magyarország kampányolni akar Surányi György elnökjelöléséért, "szakítva a konvencióval".

A kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank jelenlegi francia elnöke, Jean Lemierre - második mandátumának lejártával - a nyáron távozik, és az EU-tagállamok többsége Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettest jelölte utódnak, a londoni gazdasági napilap szerint több kisebb tagállam, köztük Magyarország, Svédország és Írország "tiltakozása ellenére".

A Financial Times szerint Tommaso Padoa-Schioppa olasz pénzügyminiszter, az EBRD kormányzótanácsának elnöke február 29-én levelet írt az összes részvényesnek, kérve, hogy március 20-ig nyújtsák be jelöléseiket. Mire azonban a levelet elküldték volna, a verseny szinte le is zárult.

Az EU-pénzügyminiszterek március 4-én tanácskoztak Brüsszelben; először a 13 euróövezeti miniszter találkozott, és Mirow-t támogatta. Utána a 27 tagállam mindegyikének szakminiszterei összeültek, és kész tényekkel szembesültek, a jelenlévők szerint erőfeszítés sem történt arra, hogy a versenyt nyíltként kezeljék, és a többség Mirow-ra szavazott.

A Financial Times szerint azonban Magyarország, "szakítva a konvencióval, elvetette a többségi véleményt, és hitet tett amellett, hogy kampányolni fog Surányi György, a hivatalos magyar jelölt mellett". Veres János pénzügyminiszter a londoni gazdasági napilap idézete szerint azt mondta, hogy "a kelet-európai jelölteknek nem volt esélyük; nehezményezem, hogy a döntést egy szűkebb kör hozta meg, az eurócsoporton belüli konzultáció során. Az EBRD működési területe Kelet-Európa".

A Financial Times szerint Mirow-nak volt a legkevesebb tapasztalata a posztkommunista gazdaságokkal kapcsolatban, de ez mit sem számított: mögötte álltak a legnagyobb támogatók.