Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az ECB-döntésre erősödött a forint

2005.12.02. 07:42
Az Európai Központi Bank módosította két és féléve változatlan alapkamatát. A lépést követően erősödni kezdett a forint, írta a Napi Gazdaság.
Az Európai Központi Bankra (ECB) figyeltek tegnap a világ devizapiacai. Az uniós jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 2,25 százalékra emelte az eurózóna 2003 júniusa óta változatlan alapkamatát.

A lépés nem váratlan, a jövő szempontjából pedig leginkább az fontos, hogy a forint árfolyamát is befolyásoló döntés egyszeri-e, vagy egy hosszabb kamatemelési ciklus kezdete. A forint a bankközi devizapiacon a délelőtt folyamán az euróval szemben először gyengült, majd az ECB kamatdöntését követően folyamatosan erősödött egészen csütörtök estig, így az euró a 254 forintos értékről 252,4 forintig esett.

A dollár határozott elmozdulás nélkül 215 és 216 forint között ingadozott. Az állampapírok másodpiacán minden lejáraton csak kismértékű elmozdulás történt, a három hónapos kincstárjegyek kivételével emelkedtek a referenciahozamok. Legjobban a hat hónapos mutatók változtak, négy bázisponttal, míg az egy-, három-, öt- és tizenöt éves lejáratok mindössze 1-1 bázisponttal emelkedtek. Csütörtökön egyéves diszkontkincstárjegyeket kínáltak aukción, amelyet a befektetők alaposan túljegyeztek. A felajánlott 30 milliárdnyi papírra 128 milliárd forint értékben érkezett ajánlat, az élénk kereslet nyomán a csomagot meg is emelték 35 milliárd forintra. A kibocsátás során a hozamok 6,30 és 6,49 százalék között szóródtak, az átlaghozam 6,47 százalék volt, ami négy bázisponttal magasabb a másodpiacon kialakult hozamnál.