Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az Ecostat 6,5 százalékos éves inflációt vár

2004.03.26. 14:09
Az Ecostat elemző pozitív tendenciaváltásról beszélnek és egy százalékos reálbér növekedést várnak.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a hazai gazdasági folyamatokban 2003 utolsó negyedévében pozitív tendenciaváltás következett be. Ezt a várakozásoknál kedvezőbb negyedik negyedévi GDP adat is jelzi. A reálgazdasági folyamatok javulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Bár a hiánymutatók esetében az elkövetkező hónapokban romló hiányra lehet számítani, a trendváltás egyértelmű.

Alacsony kamat

A Egyesült Államok gazdasága élénkebben, míg az Európai Unió növekedési kilátásai csak kisebb mértékben javultak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed továbbra is kitart az alacsony, egy százalékos kamatszint mellett. 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya történelmi szintet ért el, a deficit a GDP öt százalékát tette ki. 2004-ben a GDP dinamika növekedésére lehet számítani, a finanszírozási kérdések ugyanakkor továbbra is napirenden maradnak.

A 15 EU tagállam közül a növekedési ütem 2003-ban csak háromban gyorsult. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Görögországban sikerült meghaladni a 2002. évi növekedési ütemet. A legnagyobb gazdasággal bíró Németország GDP-je 0,1 százalékkal csökkent az elmúlt évben. 2004-ben az USA-ba irányuló kivitelből remélhet növekedési többletet az Európai Unió. Mindezen várakozásokat beárnyékolja a már régóta dúló, de az utóbbi hónapokban élesedő kereskedelmi háború a két világgazdasági központ között.

A világ leggyorsabban növekvő régiója 2003-ban Oroszország és Kína volt. Előbbi az olajkitermelés dinamikus növekedése, míg az utóbbi a beruházások erőteljes felfutása miatt produkált kimagasló bővülést.

Dinamika

Magyarország GDP-je tavaly, az utolsó negyedévben 3,5 százalékkal bővült, és ezzel a 2003. évi növekedési ütem elérte a 2,9 százalékot. A növekedést - a lakossági fogyasztás mellett - a második félévtől a beruházások, majd a negyedik negyedévtől az export új lendülete segítette. Az Ecostat prognózisa szerint idén 3,5 százalékos növekedési dinamika várható.

Az egyensúlymutatók 2003-ban is jelezték a nehézségeinket. Az államháztartási hiány ESA95 módszertan szerint tavaly elérte az 5,9 százalékot. A kiadáscsökkentő intézkedésekkel 2004-ben sikerül öt százalék alá szorítani a deficitet, év közben azonban - a májustól változó import áfa elszámolások miatt - jelentősebb egyensúlyromlást mutathat a pénzforgalmi szemléletben közölt egyenleg.

A 2004. évi inflációs folyamatok két legfontosabb meghatározója az adókulcsok változása és a fogyasztás alakulása. Az infláció februárban a várakozásoknak megfelelően alakult. A reáljövedelmek egy százalékkal bővülhetnek, ami nem jelent komoly inflációs nyomást. Az adókulcsok változásából eredő többlet 1,5 százalékpont körül alakul 2004-ben. Összességében 6,5 százalékos éves inflációra számít az Ecostat 2004-ben.