Aliz
6 °C
14 °C

De ki fog itt lakást venni?

2008.04.28. 10:33
Csekély mértékben, 2,7 százalékponttal növekedett az első negyedévben az az Ecostat ingatlanpiaci előrejelzése. A szakértők szerint ez az ingatlanpiaci kilátások enyhe javulását mutatja az előző negyedévi és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest is. Továbbra is a lakáspiac forgalma a legalacsonyabb és ezzel összhangban különösen az ingatlanforgalmazók pesszimisták.

Az ingatlanpiacon a borúlátás mértéke csökkent az előző negyedévhez képest. Több új lakást vettek használatba a múlt év végéig, mint ahogyan az korábban várható volt, ezzel tovább nőtt az új építésű lakások kínálata.

A hazai ingatlanpiac fő mozgatóereje a luxusingatlanok iránt eddig is meglévő kereslet élénkülése. Kedvező jelenség az is, hogy reneszánszát éli Budapest "zöldövezete", mind a budai, mind a pesti oldalon újabb beruházások indulnak a természet-közeli területeken, olvasható az Ecostat jelentésében.

Vegyenek! Vegyenek! Vegyenek!

A kereslet-kínálat viszonya nagyjából egyensúlyban van a budai zöldövezetben és a pesti belváros lakáspiacán. A többi részpiacon viszont még mindig jelentős a túlkínálat. Kelet-Magyarországon egyértelműen a panellakások piaci kínálata a legnagyobb. Összességében a nyugati régióban kisebb a túlkínálat mértéke, mint keleten.

Az Ecostat Ingatlanbarométer-indexe az év végén 43,9, az idei első negyedévében 46,6 százalék volt. Ez a 2,7 százalékpontos változás összességében az ingatlanpiac stagnálását, illetve kismértékű növekedését mutatja.

A piaci szereplők várakozásai továbbra is széles sávban szóródnak. Átlag feletti dinamikát jeleznek az ingatlanberuházó vállalkozások és az önkormányzatok. Növekedett még a vállalatok ingatlanfejlesztési indexe is. Ugyanakkor a lakosság a jövőben is csak kisarányban növekvő lakásépítést és ingatlanvásárlást tervez. A leginkább pesszimisták jelenleg az ingatlan-forgalmazó cégek, amelyek kismértékű forgalomcsökkenést várnak az elkövetkező hat hónapban.

Az építéssel nincs gond, csak az eladással

Az ingatlanberuházók pozitívan ítélik meg helyzetüket. A következő fél évben a legtöbb cég továbbra is Budapesten tervezi a legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztéseket. A beruházók relatív többsége csaknem minden ingatlantípusnál visszaesést vagy stagnálást prognosztizál. Kivételt jelentenek a bevásárlóközpontok, a kereskedelmi és szolgáltatási építmények, szállodák és az ipari építmények, ahol a beruházói optimizmus folytatódik. Ezen ingatlanfajtáknál a korábbinál nagyobb mértékű ingatlanépítést feltételeznek a beruházók.

Az ingatlanforgalmazók az év első negyedévére 1,4 százalékos várható forgalomcsökkenést jeleztek előre. A lakosság ingatlanvásárlásával kapcsolatban egyértelműen borúlátóbbak, mint három hónappal ezelőtt. A lakossági kereslet bővülésére leginkább az építési telkek esetében számítanak a forgalmazók.

Az inflációnál nagyobb áremelés

Az ingatlanpiac szereplői 2008-ra az előre jelzett hat százalékos inflációnál magasabb 7,2-9,5 százalékos árnövekedést prognosztizálnak. Legmagasabb áremelkedést az építőanyag-áraknál (9,5 százalék), az építési-szerelési tevékenységeknél (8,4 százalék) és a munkaerő-költségeknél (7,5 százalék) várnak. A telekárak és a tervezési díjak is 7,2-7,2 százalékkal lehetnek magasabbak ebben az évben, mint voltak a tavalyi évben.

A kész ingatlanok csoportjában a kínálati ár növekedésére számítók 5-10 százalékos átlagos drágulást prognosztizálnak az egyes ingatlanfajták körében (az előző negyedévben 6-10 százalék volt ez a mérték). A kínálati ár legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal az új logisztikai ingatlanok piacán nő majd Az árnövekedést vélelmezők közül továbbra is legkevésbé a használt lakóépületek és a "B" kategóriás irodák körében számítanak drágulásra, a várakozások átlaga 5,1 százalék.

A bérleti díjak jövőbeni változásának megítélésekor minden ingatlantípus bérlése terén jellemzően stagnálást, illetve növekedést vélelmeznek a szakértők. Díjcsökkenést jóval kisebb arányban várnak az ingatlanforgalmazók. A kínálati árakhoz hasonlóan az új ingatlanok bérleti díja esetében nagyobb arányban számítanak árnövekedésre az ingatlanforgalmazók, mint az adott célú használt ingatlanoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?