Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Optimista gazdasági várakozások

2004.07.02. 11:59
A legnagyobb valamint a kis- és középvállalkozások egyaránt optimisták a gazdasági folyamatokat illetően. Javult a háztartások közérzete is, annak ellenére, hogy a lakosság pénzügyi helyzetének romlásáról számol be az Ecostat júniusi konjunktúra indexe szerint.
A háztartások gazdasági közérzete az elmúlt három hónapban optimistább lett - derül ki az Ecostat felméréséből. A családok hattizede közepesnek értékeli anyagi helyzetét, továbbra is többen vannak azok, akik az átlagosnál rosszabbnak tartják a körülményeiket, mint akik jobbnak ítélik azt. Az elmúlt évben tapasztalt és a következő évre várt változásokat együtt, tendencia-szerűen kezelve megállapítható, hogy lényegesen csökkent a folyamatosan romló helyzetű háztartások aránya. Ezek a családok jelenleg a háztartások 20 százalékát teszik ki, szemben az elmúlt háromnegyed évet jellemző 30 százalékos aránnyal.

Kis mértékben romlik a háztartások helyzete

A lakosság 43 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz képest. A kérdezettek 14 százaléka számolt be helyzetének javulásáról. A válaszolók négytizedének az a véleménye, hogy anyagi helyzete romlott, közülük 11 százalék jelentős mértékű lecsúszásról számolt be. A háztartások pénzügyi helyzetének elmúlt évi változását százfokú skálán mérve átlagosan 40 pontos érték adódik, ami 3 ponttal magasabb a tavasszal mértnél és megfelel a tavaly novemberi értéknek. Továbbra is igaz tehát az, hogy a lakosság pénzügyi helyzetének mérsékelt ütemű romlását érzékeli, javulásról a háztartások kisebb hányada számolt be.

Derűlátó vállalatok

A"TOP-100 konjunktúra-index" 54 százalék, kismértékben csökkent az áprilisi és májusi kiemelkedő értékekhez képest. A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásainak tendenciája december óta meredeken emelkedett, a júniusi felmérés eredményével kiegyensúlyozottabbá vált. A multinacionális vállalatok a 2004. második félévére vonatkozó optimista várakozásaikat a világgazdaságban és a hazai reálgazdaságban érezhető kedvező folyamatok fennmaradására alapozzák.

A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe júniusban 52 százalék. A hazai vállalkozások üzleti bizalmi trendje több mint másfél éve javul, a mutató értéke hat hónapja folyamatosan emelkedik. A kis- és középvállalati szektor első félévi optimizmusát a kedvezően változó gazdasági környezet táplálja. A globális gazdasági élénkülés és Magyarország uniós tagsága a külső, a konjunktúrához jó ütemben felzárkózó hazai gazdaság pedig a belső feltételeket biztosítja az élénk növekedéshez. Saját vállalkozásuk rövid távú jövőképét pozitívan értékeli a cégek 35 százaléka, változatlannak ítéli 44 százalékuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!