Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Optimista gazdasági várakozások

2004.07.02. 11:59
A legnagyobb valamint a kis- és középvállalkozások egyaránt optimisták a gazdasági folyamatokat illetően. Javult a háztartások közérzete is, annak ellenére, hogy a lakosság pénzügyi helyzetének romlásáról számol be az Ecostat júniusi konjunktúra indexe szerint.
A háztartások gazdasági közérzete az elmúlt három hónapban optimistább lett - derül ki az Ecostat felméréséből. A családok hattizede közepesnek értékeli anyagi helyzetét, továbbra is többen vannak azok, akik az átlagosnál rosszabbnak tartják a körülményeiket, mint akik jobbnak ítélik azt. Az elmúlt évben tapasztalt és a következő évre várt változásokat együtt, tendencia-szerűen kezelve megállapítható, hogy lényegesen csökkent a folyamatosan romló helyzetű háztartások aránya. Ezek a családok jelenleg a háztartások 20 százalékát teszik ki, szemben az elmúlt háromnegyed évet jellemző 30 százalékos aránnyal.

Kis mértékben romlik a háztartások helyzete

A lakosság 43 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz képest. A kérdezettek 14 százaléka számolt be helyzetének javulásáról. A válaszolók négytizedének az a véleménye, hogy anyagi helyzete romlott, közülük 11 százalék jelentős mértékű lecsúszásról számolt be. A háztartások pénzügyi helyzetének elmúlt évi változását százfokú skálán mérve átlagosan 40 pontos érték adódik, ami 3 ponttal magasabb a tavasszal mértnél és megfelel a tavaly novemberi értéknek. Továbbra is igaz tehát az, hogy a lakosság pénzügyi helyzetének mérsékelt ütemű romlását érzékeli, javulásról a háztartások kisebb hányada számolt be.

Derűlátó vállalatok

A"TOP-100 konjunktúra-index" 54 százalék, kismértékben csökkent az áprilisi és májusi kiemelkedő értékekhez képest. A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásainak tendenciája december óta meredeken emelkedett, a júniusi felmérés eredményével kiegyensúlyozottabbá vált. A multinacionális vállalatok a 2004. második félévére vonatkozó optimista várakozásaikat a világgazdaságban és a hazai reálgazdaságban érezhető kedvező folyamatok fennmaradására alapozzák.

A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe júniusban 52 százalék. A hazai vállalkozások üzleti bizalmi trendje több mint másfél éve javul, a mutató értéke hat hónapja folyamatosan emelkedik. A kis- és középvállalati szektor első félévi optimizmusát a kedvezően változó gazdasági környezet táplálja. A globális gazdasági élénkülés és Magyarország uniós tagsága a külső, a konjunktúrához jó ütemben felzárkózó hazai gazdaság pedig a belső feltételeket biztosítja az élénk növekedéshez. Saját vállalkozásuk rövid távú jövőképét pozitívan értékeli a cégek 35 százaléka, változatlannak ítéli 44 százalékuk.