Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Magasabb lehet az infláció

2004.09.24. 12:53
A korábban jelzettnél nagyobb inflációt és államháztartási hiányt vár idénre az Ecostat. A kutatóintézet szerint nem tartható a konvergencia-programban szereplő jövő évi cél sem, annak ellenére, hogy a magyar gazdaság jó ütemben és kedvező szerkezetben növekszik.
Az Ecostat számításai szerint az államháztartási pénzforgalmi szemléletű hiánya 1300 milliárd forint körüli lesz, ami GDP-arányosan 6,4 százalék. Az eredményszemléletű mutató elérheti az 5,2 százalékot. 2005-ben a pénzforgalmi szemléletű hiány a GDP 5,0 százalékát, az eredményszemléletű deficit 4,5 százalékot tehet ki - áll a kutatóintézet pénteken nyilvánosságra hozott elemzésében. A kormány által a nyáron összeállított, az euró-csatlakozáshoz szükséges gazdasági mutatók elérését felvázoló konvergencia programban 2005-re 4,1 százalékos hiány szerepel.

A vártnál magasabb infláció

Az intézet megemelte inflációs prognózisát is. Az Ecostat korábban 6,7 százalékos éves inflációt jelzett, ma úgy látják, a pénzromlás mértéke 2004-ben 6,9 százalék lesz. Az elemzés megállapítja: az idei év első nyolc hónapjában a fogyasztói árak 2003 augusztusához viszonyítva 7,2 százalékkal nőttek, az áremelkedést elsősorban az áfa kulcsok és a jövedéki adó emeléséből eredő inflációs többlet, valamint az előző évi magas bérinfláció áthúzódó hatása okozta. Emellett magasabb volt a feldolgozatlan élelmiszerek, valamint a világpiaci olajár emelkedése is a korábbi prognózisnál. Az Ecostat szerint jövőre az infláció növekedési ütemének mérséklődése várható, éves átlagban 5,4 százalékos inflációt valószínűsítenek.

Növekszik a gazdaság

A hazai gazdaság fejlődése ez év első felében folytatódott, összhangban a világgazdaság trendjével. A reálgazdasági mutatók egyenletesen javulnak, a bruttó hazai termék az első negyedévben 4,2 százalékkal, a másodikban 4,0 százalékkal bővült, a teljesítmény-növekedés féléves szinten 4,1 százalékos volt - áll az elemezésben..

Az Ecostat ugyanakkor kiemeli, hogy a gazdasági növekedésnek nemcsak az üteme, de a szerkezete is kedvező. Ez azt jelenti, hogy a növekedés elsősorban nem a lakosság fogyasztásának (kiköltekezésének), hanem export és a beruházások növekedésének köszönhető.

A hazai beruházások élénkülése az első félévben folytatódott, a fejlesztések volumene 13,5 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki értéket. A lakossági beruházások és az infrastrukturális fejlesztések szinten maradása mellett a vállalkozói beruházások szerepe vált meghatározóvá. Az üzleti beruházások 2003 második felétől kezdődően az átlagot meghaladóan növekedtek, 2004 első felében a feldolgozóipari gépberuházások, az ingatlanügyletek ágazatban elszámolt lakásberuházások, valamint az autópálya-építések bővültek dinamikusan. A következő másfél évre azzal számolunk, hogy a beruházási tevékenység élénk marad, a pénzügyi egyensúly megszorításokkal kezelhető lesz, a kamatok lassú ütemben mérséklődnek. 2004-ben a beruházások gyors ütemű növekedése várható, a bővítés mértéke elérheti a 9 százalékot. 2005-ben a beruházások várhatóan 5 százalékkal nőnek az idei magas bázishoz viszonyítva.

A lakossági fogyasztás az első negyedévben 3,0 százalékkal, a második negyedévben 4,7 százalékkal nőtt, az év további részében a növekedési ütem némi mérséklődése várható. Modell-számításaink szerint idén a lakosság fogyasztása a GDP-növekedéstől jóval elmaradva, 3,0 százalékkal nő, 2005-ben dinamikája 2,6 százalékra mérséklődik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!