Sára, Márió
2 °C
6 °C

Borúlátóak a cégek

2006.08.31. 14:14
A kis- és középvállalkozások kétharmada szerint a következő hónapokban rosszabbodik az ország gazdasági helyzete. Összességében a nagyvállalatok is kedvezőtlen kilátásokkal számolnak.

2006 augusztusában az Ecostat Top 100 nagyvállalatok konjunktúraindexe 43 százalék, a kis- és középvállalati (kkv) index 41 százalék. A rövid távú gazdasági várakozásokat összegző mutatók közül a nagyvállalati szektor bizalmi indexe valamelyest csökkent, míg a kis- és középvállalatoké négy százalékponttal emelkedett a július havi értékhez képest - derül ki az Ecostat friss jelentéséből.

Lefelé indultunk

A nagyvállalatok üzleti bizalma két éven át kiegyenlített és viszonylag magas szintű volt. Június óta a vállalati konjunktúramutatók bizalomvesztést jeleznek, a havi értékekből kirajzolódó trend csökkenő pályára váltott. A hazai tulajdonú kis- és középvállalatok helyzetértékelése az utolsó negyedévben jelentősen romlott, május és július között a pesszimista hangulat erősödött, ez augusztusban valamelyest enyhült.

A két meghatározó szektor üzleti várakozásainak tendenciájában egymáshoz közeli időben következett be fordulat. A cégek bizalomvesztése a nagy változásokat hordozó gazdaságpolitikai eseményekhez köthető, és jelentős hangulati elemeket is hordoz - állapítják meg a kutatók.

Visszaesik a növekedés

Nemzetközi szervezetek, kutatóhelyek egybehangzó véleménye szerint idén a világgazdaság teljesítménye 5,2 százalék körül bővülhet, jövőre - a monetáris politika szigorodása és a világpiaci áremelkedések miatt - néhány tized százalékponttal mérséklődni fog.

Áremelésre készülnek a cégek
2006 első hét hónapjában az infláció a várakozásoknak megfelelően alakult, a január-júliusi átlagárak 2,6 százalékkal voltak magasabbak a múlt évinél. Szeptembertől az áfa- és a közműdíjemelés miatt a fogyasztói árak érezhető növekedése valószínű. Az Ecostat előrejelzése szerint 2006-ban átlagosan 3,5 százalék körüli pénzromlás várható. A gazdálkodó szervezetek prognózisában ezt jóval meghaladó fogyasztói áremeléssel számolnak. A korábbiaktól eltérően mindkét szektorban erősödött a saját hatáskörű áremelési törekvés, amelynek oka vélhetően az energiaárak továbbhárításának szándéka.

A hazai gazdaság 2006-ban közepes ütemben fejlődik, a GDP a korábban feltételezettnél szerényebben fog bővülni, a növekedés üteme 4 százalék alatt marad. A konvergenciaprogram sarokszámai alapján 2007-ben a gazdaság növekedése tovább lassul, az infláció gyorsul. 2008-tól a gazdasági fejlődés üteme és szerkezete folyamatosan javul.

A Top 100 vállalatcsoport augusztus havi előrejelzésében a makrogazdaság fejlődésére vonatkozó rövid távú várakozások valamivel kedvezőtlenebbek, mint a cégek saját lehetőségeinek megítélése. A hazai gazdaság helyzetét a nagyvállalatok 62 százaléka látja borúsan, egyötödük változatlan esélyekkel számol. Saját vállalkozásuk kilátásait szűkebb kör, a cégek 39 százaléka értékelte kedvezőtlenül, derűlátás 23 százalékukat jellemezte. A termelésnövelés a jó külföldi értékesítési feltételek mellett minden második cég számára reális lehetőség.

Belföldön lesz nehezebb

A jövedelmek költségvetés javára történő átcsoportosítása miatt gyengült a belföldi értékesítés megítélése. Hazai piacain élénkülést a nagyvállalatok 13 százaléka remél, a kereslet szűkülését 33 százalékuk feltételezi. Rövid távon minden második vállalkozás stabilitással számol.

Az exportpiacokon eladásai bővülésében bízik 40 százalékuk, helyzete változatlanságát prognosztizálja a cégek 46 százaléka. A fizetési kötelezettségek növekedése miatt pénzügyi helyzete gyengülésétől tart a vállalkozások 44 százaléka. A hazai nagyvállalatok a működési feltételek szigorodása mellett is fejlesztenek, a beruházási aktivitásukat számszerűsítő mutató értéke 61 százalék, magasabb az első hét havi átlagnál.

Pesszimista kisebbek

A kkv-szektor a nemzetgazdaságban a negatív tendenciák erősödését valószínűsíti. A nagyfokú bizonytalanság hatására 2007 márciusáig az ország helyzetében rosszabbodó feltételektől tart a vállalatcsoport kétharmada, javulást mindössze 12 százalékuk remél. Saját vállalkozásuk fejlődési esélyeit rosszabbodónak ítéli a cégek 47 százaléka, változatlannak 34 százalékuk.

A tevékenységük bővítését tervező vállalkozások aránya július óta 21 százalékról 27 százalékra emelkedett, összefüggésben a beszállítói lehetőségek kedvezőbb megítélésével. A belföldi piaci pozíciók gyengülését a kkv-k egyharmada, változatlanságát mintegy fele feltételezi. Exportpiacain rövid távon a vállalatok 90 százaléka nem vár elmozdulást, bővülő értékesítésre mindössze 3 százalékuk lát esélyt. A következő félévben a korábbihoz közeli likviditást feltételez a vállalkozások 49 százaléka, pénzügyi helyzetében rosszabbodástól tart 36 százalékuk. A hazai vállalatok beruházási aktivitása kielégítő, a következő félévben 41 százalékuk tervezi eszközparkja bővítését.