Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hivatalos ámen a konvergenciaprogramra

2006.10.10. 12:34
Elfogadta az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a magyar konvergenciaprogramot, de áprilisban már számon kérik, meddig jutottunk a reformokkal.

Elfogadta mai ülésén az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos ajánlását a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa, ami lényegében a konvergenciaprogram fenntartásokkal történt elfogadását is jelenti - számolt be a Reuters. Az Ecofin ennek értelmében 2008 helyett 2009-ig ad időt hazánknak, hogy a szükséges 3 százalék alá csökkentsük a GDP-arányos államháztartási hiányt. Egy másik határidő ennél közelebbi: amint az már kiszivárgott, féléves (április 10-ig tartó) időszakot hagy a testület arra, hogy Magyarország hozzákezdjen a szükséges reformokhoz.

Az Ecofin sürgeti a magyar kormányt, hogy gyorsan fogjon hozzá a közszféra, az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az oktatási rendszer átalakításához.

Mint ismert, a hazánk által szeptember 1-jén benyújtott konvergenciaprogram az idei 10,1 százalékos államháztartási hiányt 2009-re 3,2 százalékra tervezi lecsökkenteni, azaz ennek alapján nem teljesítenénk az Ecofin által jóváhagyott bizottsági elvárást.