Márk
13 °C
28 °C

A magyar gazdaság megint szép lesz

2006.11.13. 14:29
A hazai gazdasági növekedés idén 3,9 százalékos lesz, alig elmaradva a tavalyi 4,1 százalékostól - prognosztizálja az Ecostat. Az állami tulajdonú gazdaságelemző intézet szerint jövőre akár 6 százalék közelébe is csökkenhet a hiány, és a következő évi intézkedések rövid és hosszú távú megtakarítást biztosító elemeket egyaránt tartalmaznak.

A gazdasági növekedés dinamikájának enyhe megtörését várja, és biztatónak látja a költségvetés terve alapján a jövő évi államháztartási folyamatokat az Ecostat. A gazdaságelemző intézet értékelése és modellszámításai szerint az élénk európai konjunktúrának köszönhetően az erőteljes kiigazító lépések mellett is 3,9 százalékos lehet a hazai GDP növekedése, vagyis alig marad el a tavalyi 4,1 százalékos ütemtől.

Visszaesés a jövő évtől

A reálgazdaság első félévi adatai kedvezőek, a kivitel és az ipari termelés is dinamikusan emelkedik - írja az Ecostat elemzése. A második félévre a konjunkturális mutatók kissé kedvezőtlenebb képet jeleznek. Az Új egyensúly program részeként ősszel életbe lépő intézkedések a növekedés ütemét idén még lényegesen nem érintik, elsősorban a következő év teljesítményére lesznek hatással.

A gazdaságelemzők szerint a konvergenciaprogram és a költségvetés terve alapján gyors és jelentős mértékű kiigazításra van esély. A deficit tervezett 3 százalékpontos csökkentése teljesíthető, sőt az államháztartási hiány GDP-arányosan akár 6 százalék közelébe süllyedhet.

A költségvetés kiigazító lépései a következő évben elsősorban a háztartások fogyasztását mérséklik, de az államháztartás keresleti igényének csökkenésén keresztül a teljes belföldi fogyasztást visszafogják. Kérdésesnek tartják az elemzők, hogy gyenge külső kereslet mellett milyenek lesznek az exportlehetőségek.

Hosszú távra szól

Az Ecostat nem osztja azokat a közkeletű - elsősorban külföldi elemzők és piaci szereplők körében terjedő - nézeteket, amelyek szerint a jövő évi deficitcél reális, de a 2008-as és 2009-es célok komoly kockázatokat hordoznak. A novemberi előrejelzésük szerint ugyanis a 207-es intézkedések rövid és hosszú távú megtakarítást biztosító elemeket egyaránt tartalmaznak.

A jövő évi költségvetés tervezete jelentős mértékű, rövid távon is ható intézkedéseket irányoz elő. Ide tartoznak az adóemelések, az ártámogatások leépítése, valamint a költségvetési intézmények átszervezése, tartalékolási kötelezettségeik szabályozása. Ezekre garanciát nyújtanak a 2006 negyedik negyedévében hozott intézkedések és a kibontakozó folyamatok, amelyek a jövő évben számottevő megtakarításokat eredményezhetnek - olvasható a jelentésben.

Az Ecostat novemberi előrejelzése a magyar gazdaság fejlődésére

 
Mutatók 2005 tény 2006 prognózis 2007 előrejelzés
Bruttó hazai termék (%) 4,1 3,9 2,5 - 2,8
Háztartások végső fogyasztása (%) 1,4 2,1 0 - 0,5
Közösségi fogyasztás (%) -0,9 0,9 1,5
Bruttó állóeszköz-felhalmozás (%) 6,6 3,5 4,0
Kivitel (nemzeti számlák alapján, %) 10,8 13,6 10,2
Behozatal (nemzeti számlák alapján, %) 6,5 10,2 9,5
Éves fogyasztói árindex (%) 3,6 3,8 6,5
Folyó fizetési mérleg egyenlege (milliárd euró) -7,0 -6,6 -6,0
Közvetlen tőkebefektetések (milliárd euró) 4,1 4,0 4,1
Államháztartási egyenlege (ESA95, GDP %-ában) -7,4 -10,2 6,2-6,8
Munkanélküliségi ráta (%) 7,2 7,6 7,8
A bruttó átlagkereset alakulása (%) 8,8 6,5 5,5
Külker. áruforgalom egyenlege (milliárd euró) -2,8 -2,6 -2,4
Az ipari termelés alakulása (%) 7,3 8,5 6,0
Az építőipari termelés alakulása (%) 16,6 -2,5 4,0
Kiskereskedelmi forgalom volumene (%) 5,6 5,2 2,5
Jegybanki alapkamat az év végén 6,0 8,0 6,25 -6,75

Nem teljes körű reformok

A jövő évi költségvetés az Ecostat szerint bizonyos reformlépéseket is tartalmaz. Ebbe a körbe sorolják az egészségüggyel, az oktatással, valamint a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedéseket, ám megjegyzik: ezek korántsem tekinthetők teljes körűnek, ráadásul csak a jelenleginél szélesebb konszenzus tenné megalapozottabbá a reformot. A hozott intézkedések egyensúlyjavító hatása érezhetően 2007 második félében, 2008 elejétől kezdődően jelentkezik.

Az Ecostatnál arra számítanak, hogy a gyengülő európai konjunktúra és az erőteljes kiigazító lépések hatására a magyar gazdaság növekedési üteme 2007-ben érezhetően lassul. A jelenlegi feltételek alapján úgy látják, a jövő évi teljesítmények 2,5-2,8 százalékkal haladják meg az ideit. A költségvetési törvény tervezete szerint jövőre elsősorban a bevételek növekedése miatt csökken a hiány, de a reformfolyamatok indulásával már a hosszú távra kiható kiadáscsökkentések is megjelennek.

Jövőre 260-nál olcsóbb eurót várnak

Az árfolyam hiteles költségvetési politika mellett stabilizálódhat. Az elkövetkező időszakban a korábbiaknál is fontosabb lesz, hogy az infláció mértékében mi lesz az átmeneti hatások, az egyszeri intézkedések szerepe, és mennyi a "valós" inflációs nyomás. Jövőre a stabilizációs csomag áthúzódó hatása, valamint a várható árintézkedések, piaci drágulások hatásaként 6,5 százalék körüli inflációt prognosztizálnak. Az adóváltozások nélküli infláció emelkedése növeli a jegybanki kamatemelés esélyét, állítják az elemzők.

A jelenlegi feltételek alapján azonban azzal számolnak az Ecostatnál, hogy elértük a kamatemelési periódus tetejét, és 2007-től újra csökkenhet az alapkamat, év végére akár 6 százalék közelére. A forint/euró árfolyam éves szinten a 2006. évben 265, míg jövőre 258-260 forint körül várható, úgy, hogy folyamatában év végére 250-ig is erősödhet.