Bernadett
0 °C
4 °C

Túljutottak az adóemelések sokkján

2006.11.29. 09:19
Novemberben már második hónapja javulnak - bár októberihez képest lassuló ütemben - a nagyvállalatok kilátásai. Az Ecostat Top 100 konjunktúraindexe ebben a hónapban 45 százalékon áll. A száz legnagyobb hazai cég várakozásai négy hónapja nem voltak ilyen jók, de ez a mutató még mindig rosszabb, mint június előtt bármikor.

Ebben a hónapban tovább javultak a nagyvállalatok bizalmi mutatói. Az Ecostat száz legnagyobb cégre kiterjedő konjunktúrafelmérése az októberi 3 után novemberben 1 százalékpontos emelkedést mutat. A márciusban még 55 százalékos és szeptemberig folyamatosan csökkenő index azonban így is csak 45 százalékon áll - ennyire alacsony június előtt soha nem volt.

A cégcsoport üzleti bizalmi mutatója a szeptemberi mélyponthoz képest 5 százalékponttal emelkedett. Az utóbbi két hónap korrekciója arra enged következtetni, hogy a nagyvállalatok túljutottak az adóemelések bejelentése okozta "sokkhatáson", és reálisan mérik fel a fejlődési esélyeket, amelyek a következő másfél évben kedvezőek.

Kritikus vélemény

A Top 100 várakozásai annak ellenére javultak, hogy a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit továbbra is kritikusan értékelik. Javuló lehetőségekkel a cégek 23 százaléka számol, változatlansággal kalkulál 35 százalékuk. A pesszimista vállalkozások aránya egy hónap alatt 65 százalékról 42 százalékra csökkent.


Ennek fényében nem meglepő, hogy a cégeknek még mindig csak a 15 százaléka bízik abban, hogy fél éven belül javulnak a működési feltételei, míg 46 százalékuk arra számít, a mostaninál is rosszabbak lesznek a körülmények a következő hat hónapban. Kissé meglepő, hogy a cégek 52 százaléka ennek ellenére is azt várja, hogy bővíteni tudja a termelését.

Nem lesz dübörgés

A társaságok továbbra is a külpiacokban bíznak: a belföldi kereslet élénkülésére csak a cégek tizede számít, viszont reálisnak tartja a hazai vásárlóerő csökkenését a válaszadók 46 százaléka. A külföldi eladások bővülését várja ugyanakkor a cégek 38, szinten maradását nagyjából ötven százaléka.

A beruházási hajlandóság tovább csökkent novemberben, de még így is a cégek 73 százaléka tervez fejlesztéseket a következő hat hónapban. Új technológia bevezetésére vagy átvételére viszont csak a cégek negyede készül.

A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 4,5 százalék lehet, ez a várakozás egy százalékkal magasabb az Ecostat előrejelzésénél. A decemberre vonatkozó nagyvállalati inflációs prognózis 5,8 százalék. Novemberben az értékesítési árak éves változásáról szóló várakozásukat 1,9 százalékban adták meg a válaszadók.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft