Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Jobb hangulatban a topmenedzserek

2008.06.04. 09:36
Az Ecostat nagyvállalati konjunktúra-indexe májusban jelentősen nőtt, de még mindig messze elmarad a múlt év végi szinttől. Főleg az építőiparban romlottak, míg a mezőgazdaságban javultak a várakozások.

A 100 legnagyobb vállalat májusi konjunktúraindexe 86,8 százalék, ami érezhetően meghaladja az előző havi 79,1 százalékos értéket, közölte az Ecostat szerdán. Ez az érték lényegében megegyezik a januári eredménnyel (86,8), de még jócskán elmarad a tavaly év végitől (115).

A Top100-ba tartozó nagyvállalatok üzleti várakozásai trendszerűen a külső konjunktúra és a hazai kiigazítás eredményeként 2007 utolsó harmadáig emelkedtek, azóta csökkentek. A cégek elmúlt öt hónapban megnyilvánult pesszimizmusa a makrogazdaság szerényebb teljesítménynövekedésével és az európai gazdaságok lanyhuló konjunktúrájával, piacaik szűkülésével indokolható.

A nagyvállalatok az elmúlt negyedévi teljesítményükkel jobbára elégedettek, bár csak egyharmaduknál nőtt a termelés növekedett, visszaesés csak egyötödüknél volt. A nagyvállalatok rövidtávú előrejelzésében enyhén erősödő optimizmus érezhető. Negyedéven belül a cégek majdnem fele tevékenysége kismértékű bővülését várja, visszaeséssel csak 11 százalék kalkulál.

Átkozott adók

Azok a vállalatok, amelyek a következőkben fejlődéssel számolnak, többségükben kismértékű tevékenységbővítést valószínűsítenek. Jelentős fejlődés a nagyvállalatok 11 százalékánál várható, új tevékenység kezdésére 43 százalékuk nem lát esélyt. A várakozások szerint 2008-ban értékesítési és jövedelmezőségi helyzetük kismértékben javulni fog, fejlődésüket döntő mértékben a zsugorodó belföldi kereslet, a magas adók és munkaadói terhek hátráltatják.

A nagyvállalatok féléves kilátásaikat az előzőeknél valamivel kedvezőbben ítélik meg. Termékei iránt a belföldi keresletet a cégek egyharmada ítéli növekvőnek. A pesszimistán vélekedő vállalatok aránya az első hónapokhoz képest alacsony, 11 százalék. Hazai piacain stabil vevőkörre számít a cégek 57 százaléka, új beruházás indítását tervezi a cégek kétharmada.

Bajban az építőipar

Az üzleti várakozások szektoronként számított eredményéből látható, és nem is jelent meglepetést, hogy a legpesszimistább hangulat az építőipari vállalkozások között érezhető. Az ágazat teljesítménye tartósan és jelentősen csökken. A visszaesés a szakma minden részterületén jellemző, különösen az állami beruházások leállítása, illetve lassítása miatt.

A nagy volument képviselő lakásépítés tavaly szinten maradt. Az uniós támogatásokkal meginduló projektek várhatóan ez év közepétől érezhető élénkülést eredményeznek, ez azonban a cégek rövid távú üzleti várakozását még nem befolyásolja.

A felmérés nem várt eredményeként kitűnik, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások optimizmussal tekintenek a következő hónapok lehetőségeire – közölte az Ecostat. A magyar mezőgazdaság 2007-ben a mostoha időjárás miatt rendkívül gyenge évet zárt, a hozamok irreálisan alacsonyak voltak. 2008-ban a kilátások ennél jobbak, a tavalyihoz képest kiegyenlítettebb évre számíthat az ágazat, a bruttó termelés megfelelő időjárás mellett 15-20 százalékkal is nőhet.

A két szélsőséges konjunkturális előrejelzés között egymáshoz közel állnak a szolgáltatások és a feldolgozóipar várakozásai, a kereskedelem bizalmi mutatója valamivel nagyobb optimizmust jelez. Ez arra utal, hogy a belföldi kereslet a második félévtől valamelyest élénkülhet.