Friderika
10 °C
18 °C

Lendületbe jön a gazdaság őszre

2008.06.24. 12:42
A gazdaság növekedésében ütemváltás várható a második félévben. Az Ecostat kutatóintézet szerint idén a GDP a tavalyi 1,3 százalék után éves átlagban 2,5-2,7 százalékkal bővülhet, míg jövőre 3,2 százalékkal. Az éves infláció 6,5 százalék lesz, az alapkamat év végére 8 százalékra csökkenhet.

Növekedési szempontból bölcsnek nevezte a monetáris tanács hétfői, az alapkamat szinten tartására vonatkozó döntését Zádor Márta, az Ecostat főigazgató-helyettese, amikor kedden bemutatták az intézet által kiadott Monitor második negyedévi számát. Belyó Pál, az intézet igazgatója hozzátette: a jegybanki alapkamat további emelésére az idén már nem számítanak, csökkentése azonban elképzelhető, az év végéig 8 százalékra (bár a Monitorban 8,5 százalékos prognózis szerepel).

Kamatcsúcson vagyunk?

Zádor szerint túlszigorított monetáris politika mellett nem lehet még az alacsony növekedési ütemet sem fenntartani. Nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank (EKB) sem határozta még el magát a szigorítás mellett. A jegybanki alapkamat a jövő év végén az Ecostat szerint 7,5 százalék lesz.

Belyó Pál hangsúlyozta, hogy az időszak nem alkalmas lényeges adócsökkentésre, az adókorszerűsítésnek is csak szűk tere van. Lehetőségét egyebek mellett a gazdaság folytatódó fehéredése miatti bevételi többlet biztosíthatja. Az Ecostat arra számít, hogy a tavalyi 1,3 százalék után idén 2,5-2,7, míg 2009-ben 3,2 százalék lesz a gazdaság növekedése.

Több adó, kisebb deficit

A második negyedéves prognózis szerint az államháztartás hiánya az idén az előirányzottnál alacsonyabbra, a GDP 3,9 százalékára, majd 2009-ben 3,2 százalékára csökken. A kedvezőbb egyenlegprognózis indoka, hogy az adókból származó bevételi többlet az idén elérheti a GDP 0,5-1 százalékát is, elsősorban a vártnál magasabb infláció és bérkiáramlás, illetve a gazdaság kifehéredése miatt, és a kiadási oldal is kedvezően alakul.

A növekedés húzóereje továbbra is az export lesz az idén, a belföldi felhasználás csak kismértékben bővül. A lakossági fogyasztás a tavalyi visszaesést követően már enyhén nőhet, de a bővülés még nagyon alacsony, legfeljebb 0,3 százalékos lesz, ami 2009-re 2,2 százalékra gyorsulhat.

Segít az export

Az export a prognózis szerint 11,7, az import 9,7 százalékkal nő a tavalyihoz képest, míg 2009-ben a forgalom bővülése némileg, 9-10 százalék közé mérséklődik, és csökken a kivitel és a behozatal ütemkülönbsége is. Az infláció az idei 6,5 százalékos éves átlagos szintről jövőre 4,4 százalékra csökkenhet, de a kutatók szerint a következő években is magas élelmiszer- és nyersanyagárakra kell számítani.

A beruházások volumene a 2008-as 2-3 százalékos bővülést követően 2009-ben megközelítheti a 6 százalékot, az élénkülő fejlesztéseknek és az uniós transzfereknek köszönhetően. Az Ecostat azzal számol, hogy a foglalkoztatás idén alig változik. A munkanélküliek száma kismértékben emelkedik, a munkanélküliségi ráta éves átlagban 7,8 százalék körüli lesz.