Jolán
2 °C
4 °C

Sokalják az adót a kkv-k

2008.09.29. 12:34
Kis mértékben, de erősödött a vállalati szféra bizalma a növekedési kilátásokat illetően.

Az Ecostat 2008 harmadik negyedévi konjunktúra indexe 88,7 százalék, 3,3 százalékponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. A gazdaság szereplőinek rövid távú bizalmi várakozásaiból számított összesített mutató a két évvel korábbi mélypont után egy évig javult, az utóbbi negyedévekben viszont kissé alacsonyabb szinten, szűk sávban ingadozott. Az összefoglaló mutató a 2008. szeptemberi eredményei alapján némi bizalomerősödésre, az ország gazdasági lehetőségeinek bővülésére utal.

A TOP 100 nagyvállalatok harmadik negyedévi konjunktúra indexe 86,5 százalék, az index viszonylag magas egyedi értékek hányadosaként alakult ki. A kis- és középvállalatok negyedéves indexe az előbbinél alig alacsonyabb, értéke 85,8 százalék. Az előző negyedévhez képest a bizalom mindkét vállalatcsoportban erősödött, a TOP-100 vállalatcsoporté nagyobb mértékben, a hazai tulajdonban lévő cégeké szerényebben. A nagyvállalatok bizalmi indexeinek abszolút értékei számottevően magasabbak, mint a kis-és középvállalatoké, az időszaki változásban azonban ez tompított formában jelentkezik. A konjunktúra indexek időbeli változása egy-két hónapos csúszástól eltekintve nem mutat számottevő különbségeket. A vártnál nagyobb pozitív irányú elmozdulás következett be a lakossági konjunktúra index értékében, amely több mint hat százalékponttal nőtt három hónap alatt. A lakossági bizalomi mutató majd minden elemében erősödött.

A vállalkozások és a lakosság konjunkturális várakozásai megerősítik az elemzők 2008-2009 évre vonatkozó prognózisait, amely szerint Magyarországon a gazdaságpolitikai irányváltás hozadékaként 2008-ban az egyensúlyi viszonyok határozottan javultak, s a következő két évben várhatóan a gazdasági növekedés is lendületet vesz.

Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a kis- és középvállalatok 29-33 százaléka kismértékben növekvő, 43-49 százaléka stabil termelési szintről számolt be. A rövid távú teljesítmény előrejelzés szerint a hazai vállalatok 35-39 százaléka enyhe élénkülést prognosztizál, 43-46 százalékuk termelése szinten maradását valószínűsíti. A vállalkozás fejlődését nehezítő tényezők között ebben a magas szintű elvonás és az elégtelen fizetőképes kereslet áll az első helyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?