Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Sokalják az adót a kkv-k

2008.09.29. 12:34
Kis mértékben, de erősödött a vállalati szféra bizalma a növekedési kilátásokat illetően.

Az Ecostat 2008 harmadik negyedévi konjunktúra indexe 88,7 százalék, 3,3 százalékponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. A gazdaság szereplőinek rövid távú bizalmi várakozásaiból számított összesített mutató a két évvel korábbi mélypont után egy évig javult, az utóbbi negyedévekben viszont kissé alacsonyabb szinten, szűk sávban ingadozott. Az összefoglaló mutató a 2008. szeptemberi eredményei alapján némi bizalomerősödésre, az ország gazdasági lehetőségeinek bővülésére utal.

A TOP 100 nagyvállalatok harmadik negyedévi konjunktúra indexe 86,5 százalék, az index viszonylag magas egyedi értékek hányadosaként alakult ki. A kis- és középvállalatok negyedéves indexe az előbbinél alig alacsonyabb, értéke 85,8 százalék. Az előző negyedévhez képest a bizalom mindkét vállalatcsoportban erősödött, a TOP-100 vállalatcsoporté nagyobb mértékben, a hazai tulajdonban lévő cégeké szerényebben. A nagyvállalatok bizalmi indexeinek abszolút értékei számottevően magasabbak, mint a kis-és középvállalatoké, az időszaki változásban azonban ez tompított formában jelentkezik. A konjunktúra indexek időbeli változása egy-két hónapos csúszástól eltekintve nem mutat számottevő különbségeket. A vártnál nagyobb pozitív irányú elmozdulás következett be a lakossági konjunktúra index értékében, amely több mint hat százalékponttal nőtt három hónap alatt. A lakossági bizalomi mutató majd minden elemében erősödött.

A vállalkozások és a lakosság konjunkturális várakozásai megerősítik az elemzők 2008-2009 évre vonatkozó prognózisait, amely szerint Magyarországon a gazdaságpolitikai irányváltás hozadékaként 2008-ban az egyensúlyi viszonyok határozottan javultak, s a következő két évben várhatóan a gazdasági növekedés is lendületet vesz.

Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a kis- és középvállalatok 29-33 százaléka kismértékben növekvő, 43-49 százaléka stabil termelési szintről számolt be. A rövid távú teljesítmény előrejelzés szerint a hazai vállalatok 35-39 százaléka enyhe élénkülést prognosztizál, 43-46 százalékuk termelése szinten maradását valószínűsíti. A vállalkozás fejlődését nehezítő tényezők között ebben a magas szintű elvonás és az elégtelen fizetőképes kereslet áll az első helyen.