Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizonytalan növekedési kilátások 2003-ban

2002.12.15. 12:32
A gazdasági növekedés az Ecostat számításai szerint nem éri el a költségvetési számítások alapjául szolgáló 4-4,5 százalékot 2003-ban - áll a gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisában. A tervezettnél magasabb infláció miatt a kutatók bevételi többletet valószínűsítenek. Hozzáteszik, hogy a két hatás eredőjeként az államháztartás bevételei kismértékben meghaladhatják az előirányzatban szereplő értéket.
"Jövőre az munka terhei annak ellenére csökkennek, hogy a személyi jövedelemadó rendszerében a korábban tervezettnél jóval kisebb mértékű adócsökkentés valósul meg - állapítják meg. A kiadási oldalt elemezve a kutatók felhívják a figyelmet a felhalmozási kiadások jelentős mérséklődésére, ami a közvetlen felhalmozások visszaesésére vezethető vissza.

Öt százalékos hiány

Az összeállítás szerint 2003-ra az államháztartás GDP arányos hiánya 5 százalék körüli szintre mérséklődhet úgy, hogy az európai uniós és a magyar módszertan alapján számított hiánymutatók értéke közelít egymáshoz. A nemzetgazdaság helyzete 2002-ben a tavalyi évhez viszonyítva romlott, a kitűzött gazdaságpolitikai célok többségükben nem valósultak meg - állapítják meg. A gazdaság fejlődése lassult, a GDP várhatóan 3,2 százalékkal nő, szemben a tervezett 4 százalékkal és a tavalyi 3,8 százalékkal. A külső és belső egyensúly a vártnál kedvezőtlenebb. A globális gazdaság élénkülése elmaradt, az export lassú növekedése nem dinamizálta a gazdaságot, a belső fogyasztás bővülése főként az import termékek keresletét fokozta.

A lassuló fejlődés a gazdasági egyensúly jelentős romlásával párosult, az államháztartás hiánya 2002-ben - európai uniós módszertan szerint - elérheti az 1.400 milliárd forintot, tehát az éves GDP értékének 8,4 százalékát. A folyó fizetési mérleg hiánya 2002-ben várhatóan eléri a 3,3 milliárd eurót, azaz 192 százalékkal nagyobb, mint a múlt évben (1,2 milliárd euró). A külkereskedelmi mérleg hiánya 3,2 milliárd euróra tehető. A külföldi tőke beáramlás lassult (a 2001 évi 2,3 milliárd euróról legfeljebb 1,2 milliárd euróra), ennek következményeként a bruttó külföldi adósságállomány 6 százalékkal nőtt, s az év végére elérheti a 35 milliárd dollárt.

Alacsony teljesítmény, GDP, termelékenység

A fejlett ipari országokhoz képest a magyar gazdaság még mindig jelentősen elmarad mind a fajlagos teljesítmény, azaz az egy főre jutó GDP, mind a munka termelékenysége, mind a jóléti mutatók tekintetében. A monetáris politikát elemezve megállapítják: a novemberi fél százalékos kamatcsökkentés némi lazítást jelent a monetáris politikában. Az irányadó kamat 9,5 százalékról 9 százalékra lefaragása a nemzetközi gazdaságpolitika lépéseit követte. Nem csak az amerikai, vagy az európai, de a kelet-európai országok csökkenő kamatlábai miatt is nőtt a hazánkban elérhető kamatprémium.

Öt százalékos infláció

Lehetőséget látnak a kutatók a kamatfelár további kismértékű csökkenésére, a belföldi kamatok folyamatos mérséklődése mellett. A belföldi reálkamat szintjében is további csökkenést prognosztizálnak. Úgy vélik: a valuta reálfelértékelődése, a feltételezett gazdasági növekedés, a termelékenység viszonylag gyors emelkedése lehetővé teszi, hogy az infláció folyamatosan csökkenjen. A pénzromlás üteme az Ecostat szerint 5 százalék körül várható. Hangsúlyozzák: az egyensúlyi növekedési pálya fenntarthatóságának egyik szükséges feltétele, hogy a reálkeresetek növekedési dinamikája ne haladja meg a termelékenységnövekedés ütemét.