Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Javult a gazdaság megítélése

2004.01.30. 14:45
A kis- és középvállalkozásokra mérsékelt optimizmus jellemző az idei év gazdasági kilátásait illetően, a nagyvállalatok növekvő beruházásokat terveznek.
Az ECOSTAT idén januári felmérése szerint a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe 46,7 százalék, megegyezik a novemberi felmérés viszonylag kedvező eredményével. A kis- és középvállalati szektor 2004 első félévére vonatkozó mérsékelt optimizmusában Magyarország javuló konjunkturális kilátásai és az uniós tagságtól várható gazdasági előnyök, bővülő támogatások játszanak szerepet. 2003-ban a globális fellendülésnek köszönhetően Európa meghatározó gazdaságainak külkereskedelmi forgalma élénkült. Emiatt hazánk exportlehetőségei kismértékben bővültek, így az ország reálgazdasági mutatói év közepétől egy lassan élénkülő konjunktúra jeleit hordozzák.

Erősödik a bizalom

A száz legnagyobb hazai vállalatot kérdező "TOP-100 konjunktúra index" értéke ismét ötven százalék lett, az érték a decemberi zavar után visszaállt a kedvező októberi-novemberi szintre. A következő hetekben a gazdaságirányítás nagyobb összhangja mellett a vállalkozói bizalom erősödésével lehet számolni. A hazai multinacionális vállalatok 2004 első félévi előrejelzéseit mérsékelt optimizmus jellemzi. A cégek növekvő arányban mind a saját, mind az ország lehetőségeit kedvezőbben ítélik meg. A kormány számára elkerülhetetlen költségvetési szigorítások végrehajtásával a pénzügyi egyensúly romlása megáll, a reálgazdaság kiegyensúlyozottabb fejlődése várható. A gazdaságpolitika kiigazítása és Magyarország uniós tagsága elősegítheti az új tőkebefektetések és beruházások élénkülését.

Kedvező szerkezetváltás

A közelmúltban nyilvánosságra jutott adatok szerint a kis és középvállalatok beruházási aktivitása 2003 végére erősödött. A gazdaságban kibontakozó kedvező irányú szerkezetváltás, a felhalmozás bővülése és a fogyasztás mérséklődése jó alap a 2004-es gazdasági tervek végrehajtásához. A következő hónapok egyik legsúlyosabb bizonytalansági tényezője, hogy a példátlanul magas jegybanki alapkamat decemberi emelése milyen mértékben fogja fékezni a vállalkozások és befektetők beruházási tevékenységét. ószínű.

Növekvő beruházások

A 2003-ban a hazai beruházások a nagyvállalatok esetében már folyamatosan bővültek, a világgazdasági fellendüléssel az eszközfelhalmozás élénkülése tartósnak ígérkezik. 2004-ben a termelő ágazatok aktív felhalmozása mellett az infrastruktúra beruházásai is növekednek. A jelentősen megemelt jegybanki alapkamat ugyan megdrágítja a vállalati beruházásokat, a kiemelkedően magas kamatszint fenntartása azonban hosszútávon versenyképességi szempontok miatt nehezen elképzelhető.