Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az Ecostat szerint reális az új hiánycél

2005.09.30. 11:15
Az Ecostat reálisnak tartja a kormány által bejelentett adatokat, és módosította saját előrejelzését is az államháztartási hiányról. Korábban 4 százalék körüli deficittel számoltak.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint az államháztartási célok és mutatók emelése hozzájárul a reális konvergencia-pálya kijelöléséhez, a nélkülözhetetlen reformok gyors megkezdéséhez, az elkövetkező évek szigorú - jelentős kiadáscsökkentő - fiskális politikájához és az euró lehető legkorábbi bevezetéséhez.

Az Ecostat legújabb prognózisában - elfogadva a kormányzat által bejelentett adatokat - 2005-re 6,1 százalékra módosította előrejelzését. A kutatóintézet felhívja a figyelmet arra, hogy a következő két évben 1,5-1,5 százalékpont körüli hiánycsökkentés komoly költségvetési intézkedéseket valószínűsít, amihez átgondolt lépésekre van szükség.

A kutatók szerint abban, hogy a nyugdíjkorrekciót figyelembe vevő ESA'95 szerinti hiány a tavalyi 5,4 százalékról a GDP 6,1 százalékára nő, jelentős szerepet játszik az autópálya-építés finanszírozásának év eleji módosulása, illetve az elszámolhatóság bizottsági korlátainak felismerése. Az Ecostat szerint a Pénzügyminisztérium új 2005. évi célja reálisnak tűnik. A 2005. évi költségvetés tervezése jelentős részben azon alapult, hogy az autópálya-építés PPP alapon megoldható, így ezen bevétel "elvesztése" komolyan érinti az idei hiányt. Míg korábban GDP arányos 4 százalék körüli deficittel számoltak a kutatók (áfa-bevételek elmaradása, költségvetési szervek és fejezetek kiadásainak emelkedése miatt becsülték a tervezett 3,6 százaléknál magasabbra a mutatót), addig az autópálya-finanszírozás elszámolásának változása mintegy egy százalékkal emeli az éves hiányt.

A kutatók megjegyzik: a forint árfolyama az államháztartási adatok módosítása után kissé gyengült. A jegybanki kamatcsökkentés mozgástere ugyan egyre kisebb, az év végéig azonban még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés - áll az előrejelzésben, amely szerint a kéthetes MNB betéti kamat az év végén 5,75 százalék lesz. Az Ecostat - ahogy azt korábban közölte - az idei évre 3,7 százalékos GDP bővülést vár. A gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák nehezítik, helyreállításuk hosszabb időt igényel - emeli ki az összefoglaló.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft