Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fellendülő világgazdaság

2003.12.16. 14:18
Az átalakuló országok gazdasági növekedése lesz a legjelentősebb 2004-ben. A két végpont 58 százalékkal Csád és két százalékkal Nyugat-Európa lesz. Magyarországon is fellendülés várható.
Az igen alacsony bázisról induló átalakuló gazdaságok növekszenek jövőre a leggyorsabban; a leglassabb ismét Nyugat-Európa lesz a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) kedden kiadott éves világgazdasági előrejelzése szerint. Az elemzés Magyarországnak gyorsuló növekedést, viszont jelentősen gyorsuló inflációt is jósol 2004-re. A neves londoni gazdaságfigyelő ház szerint a világgazdaság egészének összkibocsátása is ütemesen növekszik: a tavalyi 2,9 százalék és az idei évre várt 3,4 százalék után jövőre 4,1 százalékos globális növekedés várható.

Nyugat-Európa a mezőny végén

Az átalakulóban lévő gazdaságok a tavalyi 3,7 százalékos és az idénre jósolt 4,8 százalékos növekedés után még jövőre is 4,5 százalékkal növekszenek az EIU londoni jelentése szerint. Az országcsoport átlagán belül Kazahsztán gazdasági teljesítménye 10,1 százalékkal, Grúziáé és Türkmenisztáné 10,0 százalékkal, Albániáé 6,5 százalékkal fog jövőre növekedni a londoni elemzők szerint. A feltörekvő Ázsia éllovasa továbbra is Kína lesz, 8,4 százalékos ütemmel. A vizsgált 200 ország közül mindazonáltal Csád növekszik majd a leggyorsabban jövőre, 58,0 százalékkal az EIU szerint. Iraknak 2004-re 19,0 százalékos növekedést jósolnak a londoni elemzők, főleg a várhatóan beinduló újjáépítés hatására. Irak ezzel az ütemmel a negyedik leggyorsabban növekvő gazdaság lenne a világon. Nyugat-Európa továbbra is a mezőny alján van: itt a tavalyi 1,3 százalékos, és az idei évre prognosztizált egy százalékos növekedés után az EIU jövőre két százalékos növekedést vár.

Fellendülő magyar gazdaság

A magyar gazdaság teljesítményének növekedése az EIU éves jelentése szerint az idei évre jósolt 2,7 százalékról jövőre 3,2 százalékra gyorsul. Az előrejelzés szerint azonban az első félévben legfeljebb mérsékelt fellendülés várható, és az is elsősorban az állami infrastrukturális beruházásokból, valamint a magánfogyasztásból táplálkozik majd, mivel a magánberuházási terveket "kiütötte" a hitelek drágulása. A növekedés várhatóan 2004 második felében kap erőre, amikor a fő kereskedelmi partnerországokban is valószínűsíthetően megindul a fellendülés - áll a londoni jelentésben. Az EIU szerint egyébként a magyar gazdaság még mindig a 2001-2002-es időszak erős forintfelértékelődésének és "mértéktelen béremeléseinek" hatásaitól szenved. Az előrejelzés szerint jövőre erősen gyorsul az infláció: a londoni elemzők a 2003-ra valószínűsített 4,6 százalékos évközi átlagos drágulási ütem után 2004-re 6,3 százalékot várnak. Az EIU szerint a Fidesz fog politikai hasznot húzni abból, hogy a választók egyre szélesebb köre romlónak tartja az életszínvonalat, és a megszorításokkal társítja a szocialistákat.