Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magas infláció, növekvő hiány

2003.11.26. 12:55
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a világgazdaságban felerősödtek a kamatemelési várakozások. Az Egyesült Államok kiugró növekedési üteme, valamint az Európai Unió fiskális lazulása is azt prognosztizálja, hogy megáll a kamatok csökkenésének hosszú ideje tartó trendje. Magyarországon az elmúlt hónapokban nem sikerült elérni a forint erősödését, a külföldi befektetések nagysága továbbra sem elegendő.
Az Egyesült Államok GDP-je a harmadik negyedévben az optimista várakozásokat is meghaladóan, 8,2 százalékkal bővült. Az Európai Unió növekedési üteme a harmadik negyedévben jócskán elmaradt mind a tengerentúli értéktől, mind a várakozásoktól. Mindössze 0,6 százalékkal bővült a GDP az EU 15 országában, míg 0,3 százalékkal a kemény magot jelentő eurózónában. Árfolyamgyengülést hozott az EU-bank az államháztartási hiány mértéke körül kialakuló vita. Egyre több oldalról éri bírálat a Stabilitási paktumban lefektetett szigorú pénzügyi korlátokat. Németországnak és Franciaországnak november végén sikerült elfogadtatnia a pénzügyminiszterek találkozóján a GDP arányos három százalék feletti államháztartási hiányt, de ez csak tovább növeli a konfliktust azon országokkal, amelyekkel szemben nem lesznek ilyen elnézőek.

5,6 százalékos hiány

A magyar gazdaság növekedési üteméről még nem állnak rendelkezésre a harmadik negyedévi adatok. Az Ecostat előrejelzése szerint 3,1 százalékos GDP bővülés prognosztizálható, a második negyedévi rendkívül alacsony 2,4 százalékos érték után. Ezzel a bruttó hazai termék növekedési ütemének mintegy két éve tartó süllyedése megáll. A fogyasztás szerepe továbbra is hangsúlyos, de termelési oldalról az ipar teljesítménye tűnik még meghatározónak.

Az államháztartás hiánya októberben már meghaladta az éves tervezettet, s az év hátralévő részében sem várható jelentős javulás. A Pénzügyminisztérium is felfelé, GDP arányosan 4,9 százalékra korrigálta az idei évi prognózisát. Az Ecostat 2003-ban ennél magasabb, 5,6 százalékos hiánnyal számol. A belső egyensúly jövőre javul, a költségvetési törvényben számolt tételek némelyike azonban várhatóan nem a várt mértékben változik.

Az Európai Uniós pályázatok elnyerésének hatékonyságától, valamint a tervezett közigazgatási kiadáscsökkentések valódi hatásától függően a hiány akár fél százalékponttal is meghaladhatja a kormány által tervezett 3,8 százalékot. Az államháztartás finanszírozási igényének csökkenése egyértelműen kedvező és a továbbiakra nézve pozitív fejlemény.

Marad a kamat

Az irányadó jegybanki kamat mértéke június közepe óta nem változott. Minthogy az adóváltozások miatt az MNB már a 2005 decemberi inflációs célra koncentrál, rövid távon az árfolyamcél nagyobb priorítást kapott. A forintot az elmúlt hónapokban sikerült a fiskális és monetáris politika közös céljaként meghatározott 250-260 forint/euros sávon belül tartani, de a valuta inkább az implicit sáv gyenge oldalához volt közelebb az elmúlt időszakban.

Az MNB november elején az állampapír piacon is megpróbált beavatkozni - közvetve - a forint érdekében, a valuta tartós erősödését azonban nem sikerült elérni. November végén a forint már 260 forint fölé emelkedett. Kamatcsökkentés 2003-ban már nem valószínű, tartós forintgyengülés mellett azonban elképzelhető a monetáris szigorítás.

A tizenkét havi fogyasztói árindex októberben a várakozásoknak megfelelően emelkedett. Az év második felében jelentkező hatósági áremelések és a feldolgozatlan élelmiszerek drágulása miatt az év végéig öt százalék fölé emelkedik az árindex. Éves átlagban 4,6 százalékos inflációs rátával lehet számolni. A jövő évi fogyasztási adóváltozások miatt 1,0-1,5 százalékos inflációs többlet prognosztizálható, összességében 6 százalékos éves inflációt prognosztizálunk.