Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Optimisták a vállalkozások

2004.05.10. 13:59
Az Ecostat legújabb konjunktúra felmérése szerint a nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásai kedvezőek. Egy év után pozitív a kis- és középvállalkozók várakozásait jelző index is.
A magyarországi nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő mutatók értéke négy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett - közölte lapunkkal az Ecostat. A bizalomerősödés az élénk konjunktúra fennmaradására utal.

A gazdaságelemző szerint magyar gazdaság 2003 második félévben megindult fejlődése az idei év első negyedévében folytatódott. A külpiaci rendelés felfutása miatt az ipari termelés január-februárban tíz százalékkal növekedett. A fejlődés a leginkább exportképes ágazatokban volt érezhető. Az exportvezérelt növekedéstől elszakadva ugyanakkor csökkent a könnyűipari ágazatok és az élelmiszeripar teljesítménye. A külföldi rendelések javuló tendenciája és az ipar növekedési üteme az év egészében fennmarad.

A nagyok bizakodók

A világgazdaság folyamatos élénkülésére, a javuló nemzetközi előrejelzésekre figyelemmel, az első negyedévi makrogazdasági adatok alapján az Ecostat azzal számol, hogy 2004-ben hazánkban a GDP 3,5 százalékkal, az ipari termelés 7-8 százalékkal, az áruexport 10-12 százalékkal növekszik. Bár az államháztartás hiánya az első negyedév végére elérte a tervezett deficit 37 százalékát, az Ecostat előrejelzése szerint a gyorsuló gazdasági növekedéssel járó adóbevétel emelkedésének köszönhetően a hiány 5 százalék alatt marad.

A hazai multinacionális vállalatok rövidtávú előrejelzéseit erősödő optimizmus jellemzi. A derülátó várakozások hátterében a Magyarország uniós csatlakozásától remélhető, fejlődést segítő hatások állnak. A gazdasági élénkülés, a javuló egyensúlyi helyzet kedvező feltételeket biztosít az új tőkebefektetések és felhalmozások számára.

A kicsik is optimisták

A kis- és középvállalatok üzleti bizalmi-indexe 50,3 százalék, egy év után újra a pozitív tartományba került. A hazai vállalatok rövidtávú üzleti várakozásai a cégek erősödő optimizmusát jelzik, a trend tavaly augusztus óta emelkedő.

A kis- és középvállalati szektor előrejelzése szerint a 2003 második felében kezdődött élénkülés idén folytatódik. Az ipari termelés és külpiaci értékesítés rekordszintű bővülését a külföldi tőkebeáramlás és a beruházások élénkülése táplálja.