Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Májusra 4,6 százalékos inflációt vár az Ecostat

2005.01.03. 15:01
Kapcsolódók (1)
Az Ecostat öt százalékos növekedési ütemre számít 2005-ben, vagyis csak átmeneti volt a tavalyi gyengéb növekedés. A kutatóintézet szerint 4,6 százalékos lesz az infláció.
Az idén májusra 4,6 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott Mikroszkóp kiadvány szerint az ötödik hónapban a termelői árak szintje 4,4 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét.

A kutatóintézet azzal számol, hogy az ipari termelés növekedésének tavaly augusztusi lassulása csak átmeneti jelenség, a következő fél évben 5 százalék felett marad a növekedési ütem. Előrejelzésük szerint májusban a belföldi értékesítés 1,9 százalékkal, az exportértékesítés 12,3 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,1 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése a következő hónapokban elmarad a tavaly első félévitől, a reálbérek csökkenő dinamikája miatt. Az eladások volumene 2005 májusában 4,9 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet. A BUX-index tavalyi, jelentős növekedése után az idén inkább egy hozam-realizáló korrekciót tartanak valószínűnek a kutatók a BÉT-en. Május végére 14 ezer pont körüli indexet várnak.