Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Jó a gyenge forint a nagyvállalatoknak

2006.07.03. 12:32
Miközben a háztartások gazdasági kilátásait felmérő fogyasztói bizalmi index sosem látott mértékben zuhant a megszorító csomag nyilvánosságra kerülése után, a nagyvállalatok kilátásait bemutató Ecostat-index alig változott. A cégek ugyan nem számítanak termelésük növelésére, de miközben a magasabb adók és a belső kereslet várható visszaesése negatívan, a gyenge forinttal fellendülni képes export pozítívan hat kilátásaikra.

Az Ecostat Top 100 konjunktúraindexe júniusban 51 százalék, 2 százalékponttal alacsonyabb a májusinál és megegyezik az egy évvel korábbival. Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglalója szerint júniusban a nagyvállalatok mérséklődő derűlátása összefügg a vártnál nagyobb költségvetési hiánnyal, a kedvezőtlen monetáris folyamatokkal. A várakozások megoszlásában az optimista előrejelzések vannak túlsúlyban, a válaszadók szerint a nemzetgazdaság növekedési kilátásai valamelyest mérséklődhetnek az év második felében.

Az összefoglaló szerint a cégek üzleti várakozásait pozitívan érinti az eurózóna gazdasági élénkülése, továbbá a hazai valuta gyengülése, ami növeli az exportőrök versenyképességét. A konjunktúraindex értéke a kétféle ellentétes hatás eredőjeként alakult ki.

A Top 100 vállalati kör havi konjunktúraindexeinek trendje 2005 közepétől 2006 májusáig javult. Az "Új egyensúly" program intézkedései a nagyvállalatok korábbi derűlátását mérsékelték, vélhetően az adóterhek növelése hatott kedvezőtlenül.

Belföldön visszesik a kereslet, de nőhet az export

Bokros: euró 2010-ben
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem professzora szerint az euró magyarországi bevezetésének sorsa, a 2010-es dátum lehetősége ez év szeptembere és decembere között dől el a jövő évi költségvetés összeállításának idején. Bokros Lajos egy szakmai konferencián kiemelte: ha a 2007-es központi büdzsé összeállításakor az állami kiadások terén jelentős lefaragásról dönt a parlament, akkor még van esély arra, hogy 2010-ben az országban a forintot felváltsa az euró. A volt pénzügyminiszter úgy vélte: a kormány mostani, állami bevételeket emelő tervezett adóintézkedései egy esetleges jegybanki kamatemelés után csak arra lennének elegendők, hogy valamelyest ellensúlyozzák a megemelkedő kamatszint államadósságra gyakorolt hatását, azaz, hogy az állam finanszírozni tudja az adósságszolgálatot. Az állami kiadások jelentős csökkentése nélkül elszáll az esély arra, hogy tartani lehessen az euró bevezetésének meghirdetett dátumát - mondta Bokros Lajos.

Termelése hat hónapon belüli növelését a nagyvállalatok 43 százaléka tervezi. A belföldi értékesítési lehetőségek értékelése romlott, az áprilisi 14 százalékkal szemben júniusban a vállalkozások 46 százaléka számolt a belföldi piac szűkülésével. Az exportlehetőségek megítélése összességében kedvező, a kivitel növelését várja a cégek 31 százaléka, szintén maradását vélelmezi 48 százalékuk.

A hazai nagyvállalatok gazdasági várakozásait 2006 áprilisáig erősödő optimizmus jellemezte. Az utolsó két hónapban ez a derűlátás mérséklődött. Saját vállalakozásuk kilátásait az exportpiacok bővülése és a forintárfolyam gyengülése miatt pozitívan értékelik a cégek, a nemzetgazdaság fejlődési esélyeit kevésbé látják kedvezőnek.

A hazai makrogazdaság fejlődési lehetőségeiről júniusban a nagyvállalatok 30 százaléka küldött negatív jelzést, több mint harmaduk viszont kedvezően nyilatkozott. A stabilitásban bizakodó cégek aránya magasabb a májusinál, 35 százalék. Saját gazdálkodásuk feltételeit és cégük második félévi lehetőségeit a Top 100 kör 35 százaléka javulónak, 38 százaléka változatlannak értékelte. A májusi 10 százalékhoz viszonyítva működésében negatív fordulat bekövetkezésétől tart a cégek 27 százaléka.

Stabil feltételek

Júniusban a termelésnövelés lehetőségének megítélése romlott. A gazdaság lassuló fejlődését vetíti előre, hogy a nagyvállalatok 57 százaléka nem bízik saját termelésének fél éven belüli bővülésében. A fejlődést valószínűsítő cégek kétharmada 5 százalék alatti növekedést jelzett.

A nagyvállalatok kétharmada a kedvező beszerzési feltételek fennmaradását várja. Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülését a kör mindössze 11 százaléka valószínűsíti, szinten maradásában bízik 60 százaléka. A külföldi kereslet júniusi előrejelzése mértéktartóbb a májusinál, bővüléssel számol a cégek 40 százaléka, szemben a korábbi 48 százalékkal.

Stabil pénzügyi feltételek mellett folytatja tevékenységét a nagyvállalatok harmada, ez jóval szűkebb kör a májusi 58 százaléknál. Likviditási nehézségek jelentkezését a cégek 40 százaléka feltételezi. A nagyvállalatok beruházási aktivitása májushoz képest nem változott, a fejlesztést tervező cégek aránya 57 százalék.

Kedvezőtlen kihasználtság

Kapacitásaik kihasználtságát összességében kedvezőtlenül értékelik a cégek. A korábbi 59 százalék után júniusban elégséges termelési háttér 46 százalékuknál áll rendelkezésre, a felesleggel működő vállatok köre 41-ről 51 százalékra emelkedett. A válaszok megoszlása alátámasztja a beruházási tevékenység szerény élénküléséről szóló prognózisokat.

A nagyvállalatok júniusi előrejelzése szerint 2006-ban a fogyasztói árak átlagos emelkedése 3,7 százalék lehet. A prognózist a májusihoz képest 0,4 százalékponttal felfelé korrigálták a cégek.

A decemberre vonatkozó 12 hónapos árprognózis 3,5 százalék a májusi 3,2 százalékos várakozás után. A szektor éves értékesítési árprognózisa jóval alacsonyabb a fogyasztói árak változásáról szóló előrejelzéseknél, értéke 2,2 százalék, az első félévben alig emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!