Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

A kiigazító intézkedések kedvező eredményt hoztak

2007.08.28. 16:57
Az infláció 7,5 százalékra kúszik fel a gazdaságkutató intézet szerint. Ez is segít a tervezettnél kisebb költségvetési hiány elérésében.

A hazai gazdaság növekedési üteme a kormányprogramban szereplõ érték körül alakulhat, ám a korábbi szakértõi elõrejelzésekben szereplõ mértékeknél lassúbb lesz, gondolja az Ecostat gazdaságkutató intézet.

A második negyedévben mindössze 1,4 százalékos volt az éves alapú dinamika. Az Ecostat arra számít, hogy a negyedik negyedévre várt élénküléssel a GDP 2007-ben 2,1 százalék körül bõvülhet. A gazdasági növekedést az export mellett a beruházások élénkülése biztosítja. Elõbbi azért lesz, mert a nemzetközi gazdasági folyamatok kedveznek a magyar gazdaság exportorientált fejlõdésének. A világgazdaságot továbbra is magas dinamika jellemzi, a növekedési ütemek 2007-2008-ban valamelyest mérséklõdnek, a nemzetközi kereskedelem és a tõkeáramlás élénk lesz.

A gazdaság stabilizációja folytatódik, az egyensúlyi irányszámok teljesülnek az intézet szerint. Az államháztartás egyensúlyának javítása, a mûködõképesség biztosítása érdekében hozott kiigazító intézkedések – szemben a növekedési mutatókkal – kedvezõ eredményt hoztak. Az államháztartási múlt évi 9,2 százalékos hiánya idén várhatóan 6,4 százalékra mérséklõdik.

A drágulás mértéke nem veszélyezteti a középtávú, 3 százalékos inflációs cél teljesítését az Ecostat szerint. Ennek fényében kicsit furcsán hangzik, hogy az intézet 2007-re 7,5 százalékos inflációt vetít elõre.

A lakossági fogyasztás kissé visszaesik, a foglalkoztatottság alig nõ, a munkanélküliség 7,5 százalék körüli lesz.  • Vennék
  • Hírek