Piroska
-1 °C
5 °C

Mélyponton a bizalmi index

2003.07.29. 16:00
Júliusban tovább romlottak a nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások kilátásai. A legnagyobb magyar vállalkozások másfél éve nem voltak annyira borúlátók, mint most. A legtöbben, a romló gazdasági környezet miatt, nem számítanak közeli fellendülésre. A kisvállalkozók szerint a belföldi kereslettel van baj.
A másfél éves mélypontot jelentő 47 pontra zuhant az Ecostat által számított nagyvállalati konjunktúraindex, derül ki a gazdaságelemző intézet felméréséből. A megkérdezettek vállalatok az országés saját gazdasági kilátásaikat illetően egyaránt pesszimisták.

Elveszítették a fellendülésbe vetett hitet

A júliusi 47 pontos mutató különösen drasztikus csökkenést mutat az előző hónaphoz képest: akkor ugyanis hat ponttal volt magasabb az index. Mivel ennyire alacsony értékre 2001 decembere óta nem volt példa, úgy tűnik, hogy a nagyvállalatok elveszítették korábbi hitüket a közeli fellendülésben.

A legnagyobb vállalkozások a magyar gazdaság rövidtávú kilátásait, és ezen keresztül saját lehetőségeit összességében kedvezőtlenebbnek értékelik, mint bármikor az elmúlt másfél évben - áll a jelentésben. A kiviteltől nagymértékben függő vállalatokat főként a legfontosabb exportpiacokat jellemző alacsony növekedési ütem készteti borúlátásra.

Csak minden negyedik számít teljesítményjavulásra

Az első negyedévi, várakozás alatti növekedési ütem kedvezőtlen szerkezete is komoly aggodalomra ad okot. A beruházások és az építőipari termelés csökkent, a növekedés fő hajtómotorja továbbra is a lakossági és a költségvetési élénk kereslet. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az előrejelzések szerint saját teljesítménye fokozására a vállalkozásoknak mindössze egynegyede lát lehetőséget.

Az év második felét tekintve a belföldi kereslet élénkülésével mindössze a cégek 29 százaléka számol, a szinten maradására 59 százalékuk számít. A nagyvállalatok negyven százaléka a külföldi kereslet növekedését, 51 százalékuk stabil fennmaradását reméli a második félévtől.

A gazdasági környezettel van baj

A júniusinál sokkal kritikusabban ítélik meg a gazdasági környezetet a nagyvállalatok. A cégek 43 százaléka szerint a gazdasági környezet fél éven belül stabil marad; 16 százalékuk szerint a kiszámíthatóság erősödni fog. A korábbi 33 százalékkal szemben júliusban 41 százalékra bővült a bizonytalanság fokozódását megjelölő vállalatok aránya.

A Top-100 nagyvállalati kör arra számít, hogy a fogyasztói árak éves átlagos növekedése 2003-ban 4,97 százalék lesz. Ez az egyetlen mutató, ami kedvezőbb a júniusban prognosztizáltnál, mivel akkor a válaszadók még 5,1 százalékos átlagos áremelkedésre számítottak.

A kisvállalkozások is rosszabbra számítanak

Az Ecostat felmérése szerint a kis- és középvállalatok júliusi konjunktúra-indexe 44,9 százalék, ez a júniusi értéknél három százalékponttal kevesebb. Az ebben a szektorban tevékenykedő vállalatoknak mindössze 16 százaléka számít arra, hogy a második félévben a nemzetgazdasági feltételek javulnak. A válaszadók 37 százaléka szerint saját vállalkozásának is rosszabbak lesznek a kilátásai a következő hat hónapban.

A kkv-k elsősorban az elégtelen hazai keresletet kifogásolják, de a gazdasági környezet bizonytalanságát is sokan felpanaszolták a felmérés során. A válaszadók 28 százaléka bízik abban, hogy a belföldi, 19 százaléka, hogy a külföldi értékesítése bővül a következő félévben.