Gusztáv
-4 °C
1 °C

Visszaesés várható az ingatlanpiacon

2003.07.31. 11:03
A ingatlanpiac telítettsége, és a nemrégiben megváltozott kamattámogatási- és hitelrendszer miatt visszesést prognosztizálnak a ingatlanpiaci szereplők. A beruházók, a forgalmazók és a lakosság is az árak növekedésre számítanak, de kisebb mértékűre, mint fél évvel ezelőtt.

Valamennyi piaci szereplő az ingatlanpiac fejlődésének visszaesését prognosztizálja a következő fél évre - áll az Ecostat által közzétett tanulmányban. Ezt részben a nemrégiben megváltozott kamattámogatási- és hitelrendszer megváltozásával, illetve a piac telítettségével magyarázzák a piaci szereplők. Az Ecostat két éve méri, hogy a különböző ingatlanpiaci szereplők milyen változásokra számítanak az következő hat hónapban.

Az ingatlanberuházók a nagybefektetőkben reménykednek

A bevételek nagy részét - ahogyan eddig is - a bel- és külföldi befektetőktől várják az ingatlan-beruházók, legkevésbé pedig az önkormányzatok és a költségvetési szervek befektetéseire számítanak. A legtöbb cég - sorrendben - Budapest zöldövezeti részén, Budapest nem zöldövezeti részén, a megyeszékhelyeken, Budapest agglomerációjában és a vidéki városokban kíván építkezni. Nagyon kevés cég szeretne községekben beruházni, és senki sem jelezte, hogy üdülőkörzetben építkezne.

Az ingatlanforgalmazók pesszimistábbak

A forgalmazók is - bár csökkenő mértékben - a befektetők vásárlásaira alapoznak, és a lakossági vásárlási kedv stagnálását prognosztizálják. A lakosság körében szerintük csökken a kereslet a panellakások piacán, az egyéb lakásoknál nem változik jelentősen a vásárlási kedv, az építési telkeknél pedig növekedni fog a kereslet.

Nem lakossági ingatlanvásárlási tendenciában nem várnak változást a beruházók. A fővárosban és megyeszékhelyeken bővülésre, Budapest agglomerációjában és az üdülőkörzetekben stagnálásra, a községekben pedig a kereslet csökkenésére számítanak.

A lakosság a legbizakodóbb

A háztartások tíz százaléka tervezi egy éven belül lakóingatlan vásárlását vagy építését. Ez az ingatlanszerzési szándékok élénkülésére utal. A vásárlások 39 százaléka első lakás megszerzése, korábban csupán negyedük hivatkozott erre az okra. Második legfontosabb okként a régi lakás kinövését említették. Az év második felében öt százalékkal több, vagyis a háztartások 29 százaléka tervezi hitel felvételét.

A háztartások 63 százaléka az ingatlanok forgalmának növekedését prognosztizálja, 16 százalék egyenesen fokozott élénkülésre számít. Elenyésző százalék vár csökkenést.

Árnövekedés, de csökkenő mértékben

Abban valamennyi piaci szereplő egyetért, hogy növekszik majd az ingatlanok ára, igaz, kisebb mértékben, mint fél éve. Az ingatlan-beruházók és ingatlan-forgalmazók nagyjából azonos, átlagosan 8-12 százalékos drágulásra számítanak. Legnagyobb mértékben a telekárak, a munkaerő-költségek és a tervezési díjak növekedésére számítanak. A lakosság 23 százaléka vár nagymértékű növekedésre, 61 százalékuk kisebb drágulást tart valószínűnek. Csupán kilenc százalék nem vár változást.