Viola
-5 °C
-2 °C

Az Ecostat szerint kisebb lesz a növekedés

2003.09.19. 14:04
Noha az év második felében gyorsul a gazdasági növekedés, 2003-ban a GDP csak 2,8 százalékkal nőhet - jelentette ki Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója. Az intézet erre az évre a korábbi 3,4 százalékos GDP-növekedést 2,8 százalékra, a jövő évi 4 százalékos növekedést pedig 3,5 százalékra korrigálta.
A májusihoz képest lefelé módosította a növekedésre vonatkozó előrejelzéseit az Ecostat: erre az évre a korábbi 3,4 százalékos GDP-növekedést 2,8 százalékra, a jövő évi 4 százalékos növekedést pedig 3,5 százalékra korrigálta. Ugyanakkor Belyó Pál elmondta, hogy az év második felében gyorsul a gazdaság, a harmadik negyedévre 2,9 százalékos, a negyedik negyedévre 3,2 százalékos GDP-növekedéssel számol az Ecostat.

Nem váratlan a lassulás

"A gazdaság növekedési ütemének lassulását alapvetően a világgazdasági dekonjunktúra okozta, mégsem volt váratlan, mivel a hazai ipari beruházások már 2001-től csökkentek" - mondta Belyó. Hozzátette: a hazai kereslet élénkítése jobbára a gazdaság pénzügyi egyensúlyát rontotta, a reálfolyamatokat 2002 végéig csak az építőipar teljesítménye élénkítette.

A külső kereslet csökkenésének ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő intézkedések - az állami költekezés felpörgetése, rendkívüli bérkiáramlás, jóléti programok - kifulladtak - sorolta a részleteket az Ecostat igazgatója. Véleménye szerint a reálbér emelkedése nem a gazdasági növekedés forrásául szolgáló megtakarításokat gyarapította, hanem a háztartások fogyasztását és a lakossági beruházásokat élénkítette.

Vissza kell fogni a kiadásokat

"A vázolt folyamat következtében kialakult hiány a folyó fizetési mérlegben, illetve az államháztartásban nem tartható fenn, az egyensúlytalanságot elsősorban a kiadások visszafogásával kell megszűntetni" - fogalmazott Belyó. Az Ecostat szerint a GDP-arányos államháztartási hiány 2003-ban 5,6 százalékos lesz, a jövő évi pedig 4,2 százalék. "A szerdai kormánydöntések után arra számítunk, hogy ennél nagyobb már nem lesz a deficit" - tette hozzá Belyó Pál.

Az inflációt illetően az Ecostat prognózisa közelít a többi kutatóintézethez: erre az évre 4,7, a jövő évre 5,9 százalékos fogyasztói árindexre számít. Májusban az intézet 4,8 százalékos idei és 4,5 százalékos jövő évi fogyasztó árnövekedést prognosztizált. Ami a devizaárfolyamot illeti az év végére 258 forintos eurót, 2004-re pedig átlagosan 254,8 forintos eurót tart valószínűnek az Ecostat. Belyó szerint az év végéig 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre a jegybank, s a jövő évi átlagos kéthetes betéti kamat 7 százalékra süllyed.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!