Béla
12 °C
27 °C

Javulnak Magyarország gazdasági kilátásai

2004.04.30. 13:53
Fokozatosan javulnak Magyarország gazdasági kilátásai, az államháztartási hiány mérséklésére hozott kormányzati intézkedések eredményesek - áll az Ecostat Gazdaságelemző Intézet elemzésében.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint Magyarország gazdasági kilátásai folyamatosan javulnak, a reálgazdasági mutatók és a konjunktúra-indexek növekedést jeleznek.

A magyar nemzetgazdaságban a háromnegyed éve javuló reálgazdasági folyamatok és az államháztartási deficit mérséklésére hozott kormányzati intézkedések eredményesek, hazánk gazdasága az élénkülő konjunktúra és a javuló egyensúly jegyeit hordozza - áll az Ecostat legújabb jelentésében.

Kedvező adatok

A kedvező makrogazdasági mutatók, bizalmi indexek és rendelések, valamint a nemzetközi prognózisok alapján a magyar gazdaság növekedése 2004-ben elérheti a 3,5 százalékot. A növekedésben a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődik, helyét az ipari termelés, a beruházások és az áruexport bővülése veszi át. A foglalkoztatottság lassú ütemben bővül, a termelés növekedését alapvetően a termelékenység javulása biztosítja.

Az ipari termelés mintegy tíz százalékkal nőtt 2004 első két hónapjában. A belföldi értékesítés enyhén bővült, az ágazat teljesítményét elsősorban a kivitel húzta. Az exportértékesítés továbbra is Németország, Ausztria és Olaszország fogyasztási cikkek iránti kereslet függvényében változik. Éves szinten 7-8 százalékos ipari növekedéssel számolunk.

Az államháztartási hiány az elmúlt hónapokban a Pénzügyminisztérium prognózisának megfelelően alakult. Májusban és júniusban - elsősorban az import áfa elszámolások változása miatt - a pénzforgalmi szemléletben (GFS) a deficit jelentősen emelkedik. Eredményszemléletben (ESA) az éves hiány öt százalék alatt tartható.

Stabilizálódó árfolyam

A folyó fizetési mérleg egyenlege februárban tovább romlott. A külső hiány az új módszertan szerint a második hónap végére egymilliárd euró fölé emelkedett. Az áruforgalom egyenlege némileg javult- amit a KSH külkereskedelmi statisztikája is jelez -a szolgáltatások egyenlege az év első két hónapjában romlott. A közvetlen külföldi tőkebefektetések volumene lassú ütemben emelkedik, aránya a folyó fizetések finanszírozásában továbbra is alacsony, a finanszírozási oldalon némi elmozdulás észlelhető. Az Ecostat 2004-re 5,7 milliárd euró külső hiányt prognosztizál.

A 2003. novemberében kialakult, rendkívül magas, 12,5 százalékos irányadó kamatot a jegybank április végére két lépésben 12 százalékra csökkentette. A hazai valuta árfolyama 250 forint/euró körül, 245 és 255-ös szélső értékek között ingadozott. A lassan stabilizálódó árfolyam mellett a jegybanki alapkamat tovább csökkenthető, év végéig 9,5 százalékra mérsékelhető.

Az infláció a vártnál kedvezőbben alakult az első negyedév végén. Az első három hónapban összességében 6,8 százalékos volt az átlagos drágulás. Az áprilisi és májusi 12 havi fogyasztói árindex még várhatóan emelkedni fog, 7,5 százaléknál magasabb árindexre azonban nem számítunk a következő hónapokban. Az év második felében csökkenő ütemű lesz az infláció, éves átlagban 6,5 százalékos árindexet prognosztizálunk.