József, Bánk
-6 °C
0 °C

Meglepetés a nagy fogyasztás

2004.10.04. 14:44
Magyarországon a GDP 4 százalékkal nőtt a második negyedévben és várhatóan ehhez közeli mértékben fog a bővülni a harmadik negyedévben is. Az Ecostat szerint 9-10 százalékos növekedés várható az iparban.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint szeptemberben a háztartások fogyasztási kiadásainak vártnál nagyobb növekedése volt meglepetés. A gazdaság motorja továbbra is az export, a fogyasztás bővülése azonban rontja a külső hiányt. A világgazdasági konjunktúrát az Egyesült Államokban az olaj drágulása, míg az Európai Unióban a strukturális problémák fékezhetik.

A kőolaj világpiaci ára az Egyesült Államokban átlépte az 50 dolláros szintet, míg Európában tartósan 45 dollár fölött alakult. Az Egyesült Államokban kedvezően alakulnak a bizalmi indexek, további dinamikus növekedést jeleznek 2004-re és 2005-re is. A konjunktúraciklus várhatóan idén éri el a csúcsot. Mérséklődik ugyanakkor a lakossági fogyasztási hajlandósága. A növekvő energiaárak, valamint a kamatszint emelkedése fogja vissza a vásárlásokat.

Növekedés várható

Magyarországon a GDP 4 százalékkal nőtt a második negyedévben és várhatóan ehhez közeli mértékben fog a bővülni a harmadik negyedévben is. Az április-június hónapban mért lakossági fogyasztás 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban mért értéket. A gazdaság továbbra is export-vezérelt pályán halad, a beruházások dinamikus növekedése még mindig meghatározó, a háztartások fogyasztása azonban a vártnál magasabb mértékben nőtt. Mindez a beruházási célú import mellett a fogyasztási célú import növekedését eredményezi, ami a külső egyensúly további romlását valószínüsíti. A lakosság vásárlási kedve annak ellenére nő, hogy a nettó reálkeresetek mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek az első félévben.

A kiskereskedelmi forgalom első félévi élénkülésében szerepet játszott a csatlakozás előtt megugró gépjármű-vásárlás, a fogyasztási hitelek (különösen a devizahitelek) dinamikus emelkedése valamint a lakásvásárlások felfutását követő tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet (bútorok) megugrása. Vélhetően a keresetek feletti egyéb jövedelmek emelkedése is növelte a fogyasztást.

Az idei konjunktúra eredményeként jelentősen nőtt az ipar "húzó ágazatainak" száma, a visszafejlődő alágazatok termeléscsökkenése pedig mérséklődött. Felvevőpiacaink keresleti mutatóinak javulásából származó növekedési többletet némileg ellensúlyozza a közös piacon éleződő versenyhelyzet. Összességében azonban 9-10 százalékos növekedés várható az iparban 2004-ben.