Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pesszimista előrejelzés az Ecostattól

2004.11.29. 12:44
Kapcsolódók (1)
Jövőre mérséklődik a magyar gazdaság növekedési üteme, a külső egyensúly továbbra is romló képet mutat, míg az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javul - vélik az Ecostat elemzői.
Idén a magyar gazdaság 3,9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt jövőre kedvezőtlenebb dinamika adódhat. Az ipari termelés éves üteme - elsősorban az exportértékesítés lassuló növekedése miatt - lassan mérséklődik, az év egészére 8,7 százalékos bővülése várható.

Keresetek és hiány

A bruttó átlagkeresetek 2004-es lassuló növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is érezteti hatását. Bár a forgalom továbbra is dinamikusan nő, szeptemberben már a tartós fogyasztási cikkek növekedési üteme is mérséklődött, ami a lakossági fogyasztás lassuló bővülésére utal. A harmadik negyedévben a korábban vártnál még mindig magasabb növekedési ütem várható a háztartások fogyasztási kiadásainál, így éves szinten három százalékos bővülést prognosztizálunk.

Az államháztartási hiány a 2004 évre vonatkozó prognózis szerint eléri a GDP 5,4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adó-bevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek intézkedések, a lépések hatékonysága nem felelt meg a várakozásoknak.

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitel üteme érezhetően mérséklődik. Egyenlegünk Csehországgal és Lengyelországgal szemben is romlott. Élénkülő forgalom jellemző ugyanakkor ázsiai relációban. Bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, év egészére 4,8 milliárd euro hiányt prognosztizálunk. Kedvező dezinflációs trend alakult ki az elmúlt hónapokban. A fogyasztói árindex éves szinten 6,8 százalékra süllyedhet. Az 50 pontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott. Minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, így a közeljövőben az irányadó kamat csökkenésére számítunk. A lépés ugyanakkor áthúzódhat a következő év elejére.