Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Idén 6,5 százalékos infláció várható

2004.02.26. 17:05
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idén 6,5 százalékos éves inflációt vár - áll a kutatóintézet csütörtökön közzétett prognózisában.
A magyar gazdaság tavalyi GDP növekedése az Ecostat becslése szerint 2,8 százalékos növekedést mutat, 2004-ben a javuló külső kereslettel számolva az emelkedés 3,2 százalék körül várható. A lakossági fogyasztás előző évi magas, hét százalék körüli dinamikája három százalék alá csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

2004-ben 6,5 százalékos infláció

A fogyasztói árak januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 6,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az áremelkedés legfontosabb összetevője az áfa és jövedéki adókulcsok változása volt.

A reáljövedelmek várhatóan nem emelkednek egy százaléknál magasabb mértékben. Összességében 6,5 százalékos éves átlagos inflációra számítunk 2004-ben.

Magas ipari termelés

Az ipari termelés 2003 végén kiugróan magas volt, tíz százalékot meghaladó mértékben bővült, az exportértékesítés növekedése meghaladta a húsz százalékot. Mindez elsősorban két ágazat, a járműgyártás és a villamos gép gyártás dinamikus növekedésének tudható be. Az Ecostat 6,5 százalékos növekedést prognosztizált.

Hiány

Az államháztartás előző évi GDP arányos hiánya eredményszemléletben előzetes adatok alapján elérte az 5,7 százalékot, szemben a tervezett 4,8 százalékkal. Ahhoz, hogy a 2004-es új, 4,6 százalékos terv tartható legyen, a kormány 150 milliárd forintos megszorításról döntött. Míg a tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvényben pénzforgalmi szemléletben 920, eredményszemléletben 783 milliárd forint hiány szerepelt, addig a kormány felülvizsgálata szerint 2004-ben a deficit eléri a 940 milliárd forintot. Mindez több mint 300 milliárd forintos eltérést jelent a költségvetési törvényhez képest.

Figyelembe véve, hogy a tervezett intézkedések alapvetően az állami szférát érintik, mely - nemzetközi tapasztalatok alapján - meglehetősen rugalmatlan a kiadáscsökkentő intézkedésekre, az Ecostat összességében 4,8 százalékos hiányt prognosztizált.

Csökkent az export

A külső egyensúly jelentősen romlott 2003-ban. A külső kereslet visszaesése, fő kereskedelmi partnereink alacsony növekedési üteme év elején az export-dinamika lassulását eredményezte. Az év második felében, a világgazdaság konjunktúra enyhe élénkülésével párhuzamosan először az import növekedett, majd év végére az export volumenindexe "utolérte" a behozatalét.

Mindez magyarázza a hiány növekedését és egyben jelzi, hogy a jövő év elején - számolva kivitelünk magas importtartalmával - még dinamikusan bővülő exportra lehet számítani. A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldala kedvezőtlenül változott, az adósság aránya emelkedett 2003-ban.