Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Optimistábbak a vállalatok

2003.10.31. 11:59
Októberben az ECOSTAT "TOP-100 konjunktúra index" értéke 51 százalék, június óta egyenletesen emelkedik. A világgazdaságban és a nemzetgazdaság néhány területén bekövetkezett pozitív elmozdulás hatására a cégek lehetőségeiket a korábbinál kedvezőbben ítélik meg. A bizalmi indexek elsősorban az élénkülő export kereslet hatására javultak.
Elemzői vélemények szerint a nyári hónapokban a nemzetgazdaság túljutott a mélyponton, a gazdaságban mérsékelt növekedés jelei mutatkoznak, áll a gazdaságkutató intézet elemzésében. Az ipari termelés az utóbbi három hónapban jóval 5 százalék feletti ütemben bővült. A nyugat európai piacok igénye fokozatosan nőtt, főként a húzóágazat, a feldolgozóipar termékei iránt lett élénkebb a kereslet. A második félévben várhatóan mérséklődik a magánfogyasztás bővülése, a növekedésben játszott meghatározó szerepét ismét az export veszi át. Az ECOSTAT ez évben a bruttó hazai termék 2,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedésével számol. A fejlődés erőteljesebb gyorsulása - az uniós csatlakozás után - 2005-től várható.

A hazai nagyvállalati kör az utolsó negyedév hónapjaihoz viszonyítva nagyobb derűlátással tekint mind az ország, mind saját gazdasági kilátásaira. A javulásban bizakodó cégek aránya június óta a legmagasabb (39 százalék), a pesszimista várakozások köre 3-6 százalékponttal csökkent (32 százalék). A nagyvállalatok többsége saját gazdasági kilátásait változatlannak ítéli a következő fél évre előrevetítve. A javulásban bizakodó cégek köre az utolsó negyedévhez viszonyítva 7-14 százalékkal bővült, a körülmények romlásával számolók aránya július óta csökken.

Erősödő inflációs várakozások

2004-ben az ECOSTAT a bázist jóval meghaladó, 6 százalékhoz közeli áremelkedést feltételez, ami a különféle adóemelések (ÁFA, jövedéki adó, energia ár) nehezen számszerűsíthető hatása miatt közgazdaságilag ma még kevéssé megalapozott mutató. A TOP-100 októberi előrejelzése szerint 2003-ban a fogyasztói árak éves átlagos növekedése 5,6 százalék lesz. A cégek háromnegyede úgy véli, hogy ez évben az infláció mértéke az 5-6 százalékos sávon belül marad.

A kisvállalatok is optimistábbak

A kis- és középvállalati konjunktúra-index értéke 45,3 százalék, az augusztusi indexnél három százalékkal kedvezőbb. A vállalatok feltételezése szerint a szerényen javuló, s jövőre remélhetően Európára is kiterjedő világgazdasági konjunktúra következtében beindul a magyar nemzetgazdaság élénkülése. Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait valamivel kedvezőbbnek értékelik a cégek, mint a makrogazdaság esélyeit. Június óta a legszélesebb kör számol helyzete rövidtávú javulásával és a megelőző hónapokénál szűkebb kör tart működésében romló körülményektől.