Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem változtak a nagyvállalatok üzleti várakozásai

2002.12.28. 13:20
A legnagyobb magyarországi vállalatok üzleti várakozásai decemberben nem változtak az előző havihoz képest, a kis- és középvállalkozói (kkv) köré enyhén javult, a lakosság optimizmusa tovább mérséklődött - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.
A 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 51 százalék lett decemberben, 2001 decemberében a mutató 47 százalék volt. A kis- és középvállalati konjunktúra index 43,4 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 42,2 százalékról. A negyedévente mért lakossági bizalmi index 2002 negyedik negyedévében 44,8 százalék volt, szemben az előző negyedévi 48,7 százalékkal, ám ez még mindig 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Jövőre emelkedhetnek a beruházások

A Top-100 nagyvállalati kör Magyarország gazdasági kilátásait megnövekedett arányban ítéli romlónak. A kutatók szerint figyelemre érdemes, hogy a javulásban bizakodók aránya 2002-ben mindössze kétszer, márciusban és októberben volt kisebb a jelenleginél.

Saját gazdálkodási előrejelzéseiken nem változtattak jelentősen a legnagyobb magyarországi vállalatok. A javulást feltételezők köre nem változott, ugyanakkor magas értékre emelkedett a romló lehetőséget megjelölők aránya. Gazdálkodási feltételeik változatlanságával a cégek egyharmada számol.

A Top-100 nagyvállalati kör fél évre előremutató beruházási hajlandósága valamelyest javult, a mutató decemberben 51 százalék, ami 1 százalékpontos emelkedés novemberhez képest. Az Ecostat szerint a világgazdasági kereslet lassú, elhúzódó élénkülése miatt a magyarországi beruházási tevékenység jelentősebb bővülésére 2003 második felében lehet reálisan számítani.

A belföldi keresletre panaszkodnak a kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozások a magyar gazdaság helyzetét 2003 első félévében valamivel kedvezőbben ítélik meg, mint a korábbi hónapokban. Saját vállalkozásuk várható helyzetének megítélése november óta nem változott a kkv körben. A cégek mintegy fele a következő fél évben még a jelenlegi állapotok fennmaradását feltételezi.

A kkv szektor beruházási hajlandósága 2002 decemberében előre nem várt mértékben, 49 százalékra emelkedett. A felmérés szerint a fejlesztésben gondolkozó cégek 56 százaléka tervének megvalósításához nem szorul hitelfelvételre. A cégek beruházási szándékait korlátozó tényezők sorában a bizonytalan belföldi kereslet és a szűkös anyagi lehetőségek állnak első helyen.

A magyarországi kis- és középvállalatok 2002-ben a belföldi kereslet elégtelenségét tartották meghatározó korlátnak tevékenységük bővítésében. Az import termékek iránt fennmaradó élénk érdeklődést feltételezve versenyhelyzetük javulását rövid távon sem várják a belső piacon. A válaszadók véleménye szerint a társaságok fejlesztését nagyban hátráltatja a tőkehiány is.

Pesszimista lakosság

Az Ecostat szerint a lakossági bizalmi index romlását a mutató két komponensének, a várható munkanélküliségnek és az inflációs ráta nagyságának a korábbinál pesszimistább megítélése okozza. A felmérés szerint az eddigiekhez hasonlóan a munkanélküliségi rátára vonatkozó becslések a lakossági vélemények határozott romlását, és a bizonytalanok számának csökkenését mutatja. A lakosság harmada a munkanélküliek számának kis mértékű, 13 százaléka jelentős emelkedését várja.

A kutatók szerint az év végén a lakosság majdnem kétharmada számít növekvő inflációra. Ezen belül 18 százalékuk az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékű drágulástól tart. A háztartások saját pénzügyi helyzetük változását az egy évvel korábbi állapothoz képest kedvezőbbnek ítélik meg. A megkérdezettek mintegy fele az elmúlt évben nem érzett változást háztartása pénzügyi helyzetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!