Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Jövőre már jobb lesz egy kicsit

2007.09.27. 10:11
A gazdaság a költségvetési kiigazítások hatására fokozatosan konszolidálódik – írja harmadik negyedévi jelentésében az Ecostat. A gazdasági elemzők szerint az idei 1,8 százalék után jövőre 3 százalékkal nő a gazdaság, az infláció 4,3, a deficit 4,8 százalékra csökken. Az Ecostat azt várja, hogy idén nagyjából 1, jövőre 1,7 százalékkal nőnek a reálbérek.

A gazdaságpolitikai irányváltáshoz a világgazdasági feltételek kedvezőek, 2007-2008-ban az élénk nemzetközi konjunktúra fennmarad, írja az Ecostat a Monitor című kiadványában. A kancelláriaminisztériumhoz tartozó gazdaságkutató azt írja: a gazdaság a költségvetési kiigazítások hatására fokozatosan konszolidálódik, az egyensúly javulása érdekében csökken a gazdaság növekedése.

Az Ecostat elismeri, hogy az egyensúly megteremtésének már eddig is látható feszültségei lehetnek, ezek között említi a reformok lassulását, tőkebeáramlás esetleges visszaesését, az euróbevezetés 2012 utánra halasztását, valamint a közmegegyezés hiányát. A szakértők szerint az idei szigor hatására az utóbbi évek legalacsonyabb gazdasági növekedése várható azzal, hogy a GDP mindössze 1,8 százalékkal fog bővülni.

Azzal számolnak ugyanakkor, hogy a növekedési dinamika az idei év második negyedében érte el a mélypontját, az év vége felé szerény mértékű élénküléssel számolnak. A jövő évre viszont az ideihez képest látványos javulást prognosztizálnak: a gazdaság növekedését 3 százalékosra becsülik, részben a lakossági fogyasztás bővülésére, részben a beruházások élénkülésére, részben a kedvező külkereskedelmi egyenleg fennmaradására alapozva.

Az Ecostat szerint nem teljesíthető az államháztartási hiány olyan intenzív csökkentése, mint amilyet a kormány tervez. A kabinet azzal számol, hogy a deficitet 4,3 százalékra tudja vinni, olvasható a Monitorban, ezzel szemben a kutatók szerint a teljesítmény-szemléletű hiány a GDP 4,8, az eredményszemléletű 4,4 százalék lehet.

A kutatók azt várják, hogy a külkereskedelemben a kivitel továbbra is gyorsabban nő, mint a behozatal: előbbi 9,2, utóbbi 7,2 százalékkal haladhatja meg az ideit (idén 14,3 százalék lehet az export, 13 százalék az import bővülése). Az infláció az idei 7,6 százalék után 4,3 százalék lehet jövőre, és mivel a bruttó keresetek az idei 8,5 százalék után 6 százalékkal bővülnek, 1,7 százalékos reálbér-növekedésre számítanak.

Az Ecostat azt várja, hogy az MNB idén még csökkenti az alapkamatot, amelynek szintje az év végén 7,25 százalék lesz. Jövőre folytatódhat a kamatcsökkentési pálya, és év végére 6,5 százalékon állhat a kamatszint. A kutatók valamennyi makrogazdasági jelzőszáma kedvezőbb az ideinél, figyelmeztetnek ugyanakkor arra: hogy az erőteljes növekedéshez és a tartós egyensúlyhoz számos feltételt teljesíteni kell. Szükségesnek tartják többek között a reformok következetes végrehajtását, a kkv-k átfogó fejlesztését, a politikai konszenzus megteremtését, az elosztórendszerek átalakítását és az uniós pénzek hatékony felhasználását.