Orsolya
9 °C
21 °C

Borúlátóbbak lettek a topmenedzserek

2008.04.03. 10:30
Jelentősen csökkent márciusban az Ecostat Top100-as konjunktúraindexe. A mutató 89,5 ponton áll, az elmúlt egy évben egyszer volt ennél alacsonyabb. A száz legnagyobb cég menedzsereinek bizalomvesztése az Ecostat szerint a második negyedévben enyhül.

A februári 95,4 pontról 89,5 pontra csökkent az Ecostat Top100-as konjunktúraindexe. Bár a januárinál még így is magasabb a mutató, a konjunktúraindex az idei első hónapot nem számítva az elmúlt egy évben nem volt ilyen mélyen. Az Ecostat szerint költségvetést kiigazító intézkedések hatásának enyhülése a vállalatok üzleti hangulatában várhatóan a második negyedévtől lesz érezhető és számszerűen is kimutatható.

A gazdaságkutató intézet arra számít, hogy a növekedést részben a kereslet élénkülése, részben a bázishatás okozza. A kedvezőtlenebb külgazdasági hatásokat a belső kereslet szerény mértékű élénkülése csak részben tudja kompenzálni – olvasható a jelentésben.

A konjunktúraindex romlása ellenére a nagyvállalatoknak a teljesítményük bővítésére vonatkozó rövid távú előrejelzését év eleje óta enyhe optimizmus jellemzi. A cégek 30 százaléka vár növekedést, és csak 25 százaléka panaszkodott a termelés visszaesésére. A nagyvállalatok 47 százaléka feltételezi tevékenysége bővülését, 44 százalékuk szinten maradását, míg visszaeséssel csak 9 százalékuk számol.

Az Ecostat szerint a konjunkturális előrejelzések és a rendelésállományi adatok alapján 2008-ban a nagyvállalati szektor értékesítési és jövedelmezőségi helyzete kismértékben fog javulni. A jelentés leszögezi: 2008-ban a pénzügyi kormányzat szándékai szerint a gazdálkodó szervezetek terhei nem növekednek.

Ugyanakkor az Ecostat szerint – a nemzetközi folyamatoknak kiszolgáltatott magyar pénz és tőkepiac sebezhetőségéből adódóan – reálisan számítani lehet a hitelek kamatterheinek növekedésére. Emellett a magas szinten megrekedt infláció rontja a cégek jövedelmezőségét. A két negatív hatás ellenére is stabil likviditási viszonyokkal számol a cégek többsége.