Auguszta
-3 °C
2 °C

Már jövőre jön az elektronikus útdíj

2006.03.06. 08:07
A matricás rendszer megszüntetésével párhuzamosan vezetik be az elektronikus útdíjfizetésit. A tervezettnél egy évvel korábban, jövő januártól lehet elektronikusan fizetni az útdíjat, de egyelőre csak a teherautóknak.
A korábban tervezettnél várhatóan egy évvel korábban, azaz 2007. január 1-jétől indulna az országos közúthálózat legfontosabb elemeit érintő, használattal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszer. Már e szerint tette közzé az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) is az EU Hivatalos Lapjában szombaton megjelent közbeszerzési felhívását. Ajánlatot április 13-ig lehet tenni, az eredményhirdetés tervezett időpontja pedig április 27.

A Világgazdaság információi szerint a matricás rendszer megszűnése és a rendszer bevezetése nagy valószínűséggel párhuzamos folyamat lesz majd. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyan jármű-kategóriák, amelyben a használattal arányos, tehát az elektronikus díjszedés lesz az úthasználók számára a kötelező megoldás.

Emellett lehetséges, hogy az alacsonyabb kategóriák számára átmeneti ideig a matricás rendszer marad meg, illetve lesz alternatívan választható fizetési mód. Úgy tudjuk, hogy ezek a kategóriahatárok és időpontok még gazdasági hatékonysági elemzések tárgyát képezik. A korábbi tervek szerint rendszer - osztrák és német mintára - a tehergépjárműveknél startolna.