Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent az elektronikus útdíjfizetési tender

2007.09.12. 12:35
A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kiírta a közbeszerzési eljárást a használatarányos, elektronikus díjfizetési rendszer kiépítésére és üzemeltetésére. A tender értéke 50-70 milliárd forint. A rendszert a 3,5 tonnásnál nehezebb járművekre terjesztik ki, akik a mostanihoz hasonlóan nemcsak a gyorsforgalmi utakon, hanem egyes főutakon is fizetnek majd.

A Közbeszerzési Értesítő szerdai számában megjelent a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által kiírt tender az úthasználattal arányos elektronikus díjfizetési rendszer kiépítésére és üzemeltetésére. Az elektronikus díjfizetést (ED) a 3,5 tonnásnál nehezebb gépjárművekre terjesztik ki, ezek azonban nemcsak az autópályákon és autóutakon, hanem a mostani, matricás szisztémához hasonlóan egyes főutakon – párhuzamos utakon és fontosabb tranzitutakon – is fizetnek majd.

A tender értéke a közbeszerzési eljárás pályázati felhívása szerint 50-70 milliárd forint lesz. Ebben a kiépítés mellett benne van az e-útdíjfizetési hálózat öt évig történő üzemeltetése is, derül ki a pályázati felhívásból. Az ajánlatkérő KKK tervei szerint a szerződés kezdő időpontja 2008. május 19. lesz, a befejezése 2003. december 31.

A pályázaton csak azok vehetnek részt, akiknek van megfelelő refenciájuk, így egyebek mellett az, hogy a pályázó vagy egy alvállalkozója üzemeltessen az elmúlt három évben legalább 500 kilométernyi úthálózaton nettó 1 milliárd forint üzemeltetési díjú, használatarányos és valós díjszedési tranzakciót lebonyolító rendszert. A felhívásban a KKK azt is elvárja, hogy a rendszer majdani üzemeltetője napi 40 ezer úthasználati eseményhez kapcsolódó pénzügyi tranzakciót le tudjon bonyolítani.

A tárgyalásos eljárás első szakaszára október 15-ig lehet jelentkezni, a részvételi szakasz eredményhirdetése november 7-én lesz, vagyis utóbbi időpontig küldi el a KKK az ajánlattételi felhívást a kiválasztott jelentkezőknek. A pályázat elbírálásakor a fő szempont a szolgáltatási díj lesz (ez 70 százalékkal nyom a latba), az ajánlott műszaki megoldás későbbi kiterjeszthetősége 25 százalékot jelent, míg az útdíjfizetési szolgáltatás megkezdésének időpontja 5 százalékot tesz ki.