Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Adókedvezményt adnak az adózáshoz

2006.11.10. 16:33
Több adószabály módosításáról, egyszerűsítéséről döntött a kormány. Erről a szóvivői iroda ma adott ki közleményt. Az adózási rendszer ésszerűsítése mellett adókedvezmények bevezetését is kezdeményezi a kabinet az elektronikus adóbevallás megkönnyítése érdekében.

A vállalkozások számára januártól kötelezővé váló elektronikus adóbevallás teljesítésének megkönnyítése érdekében adókedvezmények nyújtását kezdeményezi a kormány. A kedvezményt a legkisebb, így az elektronikus adózás miatt arányosan a legnagyobb terhekkel sújtott vállalkozások kaphatják meg.

Az evások is kapnak kedvezményt

Adókedvezményt kapnak a 4 millió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások. Ha ezek a vállalkozók és vállalkozások számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból.

Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelői szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internet szolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelmadóból.

A 4 millió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező evaalanyok is kedvezményben részesülnek: ha a vállalkozás könyvelő szolgáltatását veszi igénybe, a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját. Ha önmaga készíti el a bevallásait, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internet szolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az evaalapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érő evás könyvelőkre is.

Bérbe adás: adózás választva

Az ingatlan-bérbeadásnál is módosulnak az adószabályok. A hatályos előírások szerint akkor, ha valaki ingatlant ad bérbe, a különadózás helyett választhatja, hogy a jövedelme az összevont adóalap részeként adózzon, azonban e választása csak négy egymást követő adóévre szólhatott. Január 1-jétől akár minden évben dönthet a bérbe adó arról, hogy az ingatlan bérbe adásából származó jövedelme után különadózóként vagy az összevont adóalap részeként adózik.

A kormányülésen döntés született arról is, hogy az ekhót munkaviszonyban választó adózónak is legalább havonta a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetnie.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft