Valér
-1 °C
0 °C

Érdemes elektromos fűtésre váltani?

2007.02.06. 07:48
Az országban több tízezren használnak ma is elektromos fűtést. Többségük olyan villamosenergia-ipari dolgozó vagy nyugdíjas, aki olcsóbban kapja az áramot. Az elektromos fűts azonban, főként enyhébb teleken, mások számára is kifizetődő lehet, bár az átállás nem olcsó mulatság.

Sok villamosenergia-ipari alkalmazott és nyugdíjas használ elektromos fűtést. Becsléseink szerint ők adják az ilyen fogyasztók körülbelül egyharmadát, mivel a kedvezményes tarifa miatt ez a legolcsóbb számukra – mondta a Napi Gazdaságnak Békés György, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezető-helyettese.

Költséges az átállás

Ha a kedvezmény elvesztése miatt át akarnának állni másfajta fűtésre, az akár több százezer forintos egyszeri beruházási kiadást is jelenthetne egy fogyasztóra számítva. Magyarországon egyébként összességében 100–150 ezer lehet azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben hőtárolós elektromos fűtés működik – mondta a főosztályvezető-helyettes.


Nem biztos azonban, hogy érdemes lecserélni az elektromos fűtést. Melegebb teleken ugyanis, mint amilyen a mostani, a közel százszázalékos hatékonyságú elektromos fűtés nem feltétlenül drágább, mint a gyengébb hatékonyságú gáztüzelés – összegzi tapasztalatait a német tulajdonú, elektromos kazánokat gyártó ceglédi Laing Szivattyú Kft. illetékese.

Ha valaki korábban a támogatott gázárral számolva összevetette a kétféle fűtés költségeit, akkor az első kalkuláció nyomán hétszeres különbséget kapott. Ha figyelembe vette a hatásfokbeli eltéréseket, akkor ez a felére zsugorodott, míg a mai gázárakkal számolva annak, aki kiesett a támogatottak köréből, lényegében eltűnhetett a különbség. Ez az éjszakai áramra alapuló hőtárolós fűtés esetében lehet így, amelynél az éjjel felhalmozott fűtési energiát napközben egyenletesen használják fel.

Nyitott nyugat

A nyugati határszélen, ahol a vezetékes gázellátás infrastruktúrája kevésbé kiépített, eddig is nyitottabbak voltak a felhasználók az elektromos fűtés lehetőségére. A Dél-Alföldön viszont, ahol minden faluban bent van a gáz, nem lehetett ilyen rendszereket eladni.

A Napi Gazdaság kiadásában megjelenő Házépítők kalauza tavaly őszi száma szerint akkor válhatnak egyenlővé a gáz-, illetve az elektromos kazánnal történő fűtés költségei, ha a földgáz ára eléri az 1 euró/köbméter szintet, a villanyáram ára viszont legfeljebb enyhén emelkedik. 2007 januárjában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint a lakossági földgáz támogatás nélküli piaci ára 99-102 forint között volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!